Jan Cocheret: Ed

30 juli 2012

Je eerste schooldag, de intocht van Sinterklaas, je eerste vriendje of vriendinnetje; het zijn momenten die je leven in een klap kunnen veranderen. Voor beginnende vliegers is de allereerste solovlucht zo’n moment. Als je iets verder bent, dan komt er een nog indrukwekkender moment. Je eerste vlucht naar Texel, voor een beginnend piloot een hele onderneming.

Mijn grootste angst was om een navigatiefout te maken en daardoor het eiland te missen. Bij slecht zicht zou je precies tussen Texel en Vlieland kunnen doorschieten om daarna nooit meer teruggevonden te worden. Het zijn de angsten van een beginnend piloot, maar wat Texel betreft, zijn die nergens op gebaseerd. Wie over vliegveld Texel praat, praat over familie De Bruijn. Vader de Bruijn was al sinds 1964 havenmeester op het vliegveld. Zoon Ed stond op de toren en beantwoordde mijn allereerste oproep: “Papa Hotel Romeo Bravo Romeo, request landing information.”

“Welkom op Texel, Jan Cocheret, je kunt landen op baan 04!” Hoe Ed de Bruijn mijn naam kende, is voor mij nog altijd een raadsel, maar het voelde direct veilig en vertrouwd. Alsof ik vanzelf naar het vliegveld toegetrokken werd.

Je kunt in Nederland naar een stuk of twintig vliegveldjes vliegen, maar voor een pleziervluchtje staat Texel onbetwist op nummer een. Natuurlijk is het leuk omdat het een Hollandsch vakantie-eiland is en omdat je naar het strand kunt fietsen. De echte reden voor de populariteit van Texel International Airport is omdat alles klopt. Van het kort gemaaide malse gras op de landingsbaan tot de kroketten in het restaurant.

Afgelopen zaterdag werd de tiende Texelse airshow georganiseerd. Meer dan 20.000 bezoekers genoten van een uitstekend georganiseerd en zeer gevarieerd spektakel. Wederom was alles tot in de puntjes georganiseerd, inclusief schitterend weer.

Natuurlijk kan dit alles alleen als er een uitstekend team staat, maar uiteindelijk is dit alles te danken is aan één man. Hij is niet alleen directeur, havenmeester en grasmaaier van Neerlands warmste en leukste groene vliegveld, hij heeft ook nog ontelbare andere, vaak onbetaalde functies. Niet alleen op Texel, maar ook in de rest van Nederland en zelfs daarbuiten. Zo zit hij bijvoorbeeld in het bestuur van de European Airshow Council en is hij als hoofd Bureau Air Display bij de Koninklijke Luchtmacht medeverantwoordelijk voor het programma van de drukbezochte jaarlijkse luchtmachtdagen.

Luchtvaart gaat over vliegtuigen, maar draait om mensen. Dat is niets bijzonders. Sommige mensen wel. Daarom is het ook zo goed en terecht dat Ed de Bruijn zaterdag direct na de airshow door de Texelse burgemeester Francine Giskes werd benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.

Bij mijn volgende vlucht naar Texel zal ik mijn radio-omroep met veel plezier een beetje aanpassen: “Texel Radio, Ridder Ed, request landing information!”

Jan Cocheret
[email protected]


Onbeperkte toegang

... tot Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws, plus iedere maand GRATIS het populaire en exclusieve Luchtvaartnieuws Magazine met achtergronden bij het nieuws. Makkelijk toegankelijk tot het nieuws op iedere denkbare contentdrager en in print (in Nederland tegen toeslag).

Klik hier om te profiteren van een fikse korting tot 35 procent. Wel of geen abonnee en u waardeert onze journalistiek? Steun ons dan als tientjes lid als begunstiger!

 

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen