Transavia: Rotterdam - Praag, 6 juni 2013

17 juni 2013

Donderdag 6 juni vloog ik weer eens met Transavia van Rotterdam terug naar huis naar Praag. Ik neem deze vlucht vrijwel wekelijks met name vanwege de gunstige vertrektijd vanaf Rotterdam en vanwege de kleinschaligheid van de luchthaven. Vluchtnummer HV5287, toestel de 737-700 die niet geheel vol was trouwens. Wellicht had dit met de overstromingen in Praag te maken. Ik kan mij zo voorstellen dat je als toerist even wacht met afreizen naar het overigens prachtige Praag, als de hele binnenstad is afgezet. Voordeel voor mij was dan dat de plaatsen naast mij -ik had stoel 4F- heerlijk leeg bleven.

Vrijwel altijd vertrekt de vlucht te laat wegens de volkomen logische maar even onbevredigende reden van "late binnenkomst van het toestel". Het toestel komt terug uit Rome, waar het in de ochtend vroeg naar toe is gegaan. Iedereen begrijpt best dat als een kist te laat binnenkomt deze meestal ook niet meer op tijd kan vertrekken. Maar wanneer geeft Transavia nu eens de werkelijke reden aan?

De werkelijke reden werd door de captain eenmaal binnen in het toestel omgeroepen, namelijk iets wat iedereen wel weet die wat vaker op Rome vliegt, dat de Romeinen nogal traag met de afhandeling zijn, waardoor de vlucht heel vaak een vertraging oploopt. Dat zou iedereen kunnen begrijpen en het kweekt veel meer goodwill door dit gewoon te melden in plaats van het obligate "late binnenkomst van het toestel".

De vlucht zelf ging uiteindelijk slechts een kwartier te laat weg en dat was een goede prestatie van de grondcrew die alles snel regelde. Prima werk. De vlucht was prima, vriendelijke crew, zowel cabine als cockpit, schoon vliegtuig en net voldoende mededelingen zonder storend te worden en binnen een uur en tien minuten stonden we in Praag op de grond, waar we bij gate D1 geparkeerd werden. Lekker dichtbij de aankomsthal, zodat er geen lange wandeling ondernomen hoeft te worden. Praag is al niet zo groot, dus dat is altijd wel prettig binnenkomen.

Dat is meteen mijn reden om ook vanaf Rotterdam te vliegen. Compact en kleinschalig. Als ik met Easyjet vanaf Schiphol vlieg, vind ik die M-pier echt een verzoeking. Hangen in de hal totdat je weet welke gate het wordt en dan volgt de lange weg naar soms gate M7, waarbij je het gevoel hebt naar Haarlem te moeten lopen. Hangen op de trap en bij de gate. Echt vreselijk en dit heeft Rotterdam airport dus veel beter voor elkaar.

Dus daarom:
Vlucht Transavia een 8;
Grondcrew op Rotterdam airport een 9;
Mededelingen op de luchthaven over reden van vertraging een 5: Zeg gewoon de waarheid

Naam inzender bij de redactie bekend

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2020