Wizz Air: Praag - Eindhoven, 11 juni 2012

20 juni 2012

Aangezien ik in Praag woon, maar nog veel in Nederland werk, vlieg ik vrijwel wekelijks tussen Praag en Amsterdam. Meestal is dit met Easyjet, maar aangezien ik nu op een tijd in Rotterdam moest zijn, waar Easyjet geen aansluitende vluchten voor bood, heb ik geboekt bij WizzAir. Wizzair is een jonge Hongaarse lowcostcarrier met ongeveer dertig kisten, allemaal van het type Airbus A320, en met meerdere vaste uitvalsbases in Europa.

Vanuit Praag vliegt Wizzair op Eindhoven, niet echt centraal in Nederland, maar anderzijds ben je met de trein heel snel in Rotterdam.

Op maandag 11 juni vloog ik om 06.05 uur met vlucht W6 2641 naar Eindhoven en op woensdag de 13e juni om 12.15 uur met vlucht W6 2642 weer terug naar Praag. De tickets heb ik een week voor de tijd via de website van Wizzair gekocht, met daarbij instappen met prioriteit. Dit kost vijf euro extra, maar dan ben je wel van het gedrang aan de gate af. Je kunt rustig het vliegtuig instappen en een mooie plaats uitzoeken. De heenvlucht kostte mij in totaal 41 euro en de retourvlucht 50 euro, economy met dus als enige extra instappen met prioriteit.

Op deze tijd vliegen vanaf Praag houdt in dat ik om uiterlijk 05.00 uur op de luchthaven moest zijn, en aangezien deze net aan de andere kant van Praag ligt, dan waar wij wonen, was het dus vroeg op, om precies te zijn om 03.00 uur.
Aangekomen op Praha Ruzyne, de luchthaven van Praag, was het al enorm druk, er vertrokken veel charters naar de bekende vakantiebestemmingen. Echter, omdat Praag Airport erg ruim is opgezet en er in verhouding tot bijvoorbeeld Schiphol, lang niet zo veel luchtverkeer is, merk je hier weinig van.

Ander punt waar de Tsjechische luchthaven in uitblinkt is de vriendelijkheid, ook op dit nogal vroege tijdstip. Zelfs de security is vriendelijk, kijkt niet chagrijnig en behandeld je zoals je ook behandeld wilt worden, formeel en vriendelijk. Na de security check op naar de koffie, want op dat tijdstip heb je daar best zin. Rustige ruimte met zachte muziek en betaalbare (3 euro) en zowaar smakelijke koffie.

Niet moeilijk
Volgens de beeldschermen was de vlucht op tijd, dus een half uurtje voor vertrek naar de gate gewandeld, alwaar al een enorme rij stond voor deze vlucht. Veel studenten die terugkwamen van een lang weekend Praag en enkele "dassen en pakken" zoals ik. Grappig om het contrast te zien overigens. Bij de gate worden enkele koffers die als handbagage meegaan nog steekproefsgewijs gecontroleerd op afmeting en gewicht. Wel valt op dat Wizzair hier minder strikt in is dan bijvoorbeeld Easyjet. Je mag tien kilo meenemen en ik zat op bijna elf, maar daar deed men niet moeilijk over. Uiteraard mijn eigen schuld, maar toch is het netjes van Wizzair. Bij Easyjet gaat dat wel anders!

Op Praag Airport ga je met de luchthavenbus naar het vliegtuig van Wizz, dus de priority tickets gingen eerst (vrijwel alle dassen en pakken) om rustig in te stappen.

De kisten van Wizzair zien er altijd erg vrolijk gekleurd uit, paars en roze overheersen, dat stemt je meteen vrolijk op een vroege maandagochtend. De cabin crew heeft dezelfde kleurstelling in haar uniform en het geheel ziet er verzorgd en doordacht uit; dat zie je wel een anders bij lowcostcariers.

In het vliegtuig aangekomen wordt je boardingpass snel bekeken en kun je plaatsnemen. Vliegtuig is schoon, goed opgeruimd, maar heeft geen inflight entertainment. Aangezien Wizzair hoofdzakelijk korte vluchten heeft, mis je dit ook absoluut niet. De opbergvakken boven de stoelen zijn voldoende ruim voor je handbagage.

Plaatsgenomen bij het raam om Praag goed te kunnen zien als we opstegen. Het toestel stroomde intussen vol en de vlucht was zo ongeveer voor negentig procent bezet.

De stoelen zijn van (imitatie?)leer, met een vrij kleine steek naar de voorste stoel. Nu ben ik niet erg lang, 179cm, dus voor mij prima, maar ik kan mij voorstellen dat de vrij lange studenten die ook op deze vlucht zaten, wel blij waren dat ze er na een uurtje uitmochten.

Het toestel vertrok keurig op tijd met een verwachtte vluchtduur naar Eindhoven van een uur en tien minuten. Vlak na het opstijgen nog een glimp van wakker wordend Praag opgevangen voordat we de wolken invlogen.

Bier
De cabincrew kwam langs met koffie en thee en fris of bier. Allen tegen betaling en tot mijn verbazing waren er enkelen die op dit vroege tijdstip, half zeven in de ochtend, aan het bier gingen. Omgerekend was bier 4 euro en koffie 3 euro. Ik heb een kop koffie gekocht wat je met euro's en kronen kunt afrekenen, maar ook met je creditkaart, maar dit mocht niet echt koffie heten. Het rook wel naar koffie  maar kleur, uiterlijk en smaak was meer dat van oude thee.

Nadien komt de cabin crew nog rond met de verkooptrolley waar redelijk gebruik van gemaakt werd.
Geen speciale zaken die werden verkocht, gewoon de standaard inhoud die vrijwel elke maatschappij heeft.
Na een snelle en rustige vlucht geland op Eindhoven Airport en al wandelend naar het luchthavengebouw gegaan. Fijne vlucht gehad met Wizzair, vriendelijke en vrolijke cabincrew, ook dat zie je vaak anders, alleen was de koffie echt gewoon slecht.

Terugweg
Na twee dagen zaken doen in Rotterdam op woensdag weer terug met Wizzair vanaf Eindhoven naar Praag. Eerst door de erg onvriendelijke securitycheck op Eindhoven en daarna wachten bij de gate.

Waarom is het toch dat de mensen die bij de gate staan en je boardingpass checken samen met je paspoort in Nederland en dus ook in Eindhoven vaak zo hautain en nors zijn? Aan het tijdstip kon het niet liggen in ieder geval want het was laat in de ochtend.
Vlucht kwam keurig op tijd binnen en als je bij de gate staat kun je dat ook prachtig zien, mooie sierlijke bijna glijvlucht naar de runway.

De terugvlucht verliep synchroon aan de heenvlucht, keurig op tijd, rustig vlucht met vriendelijke crew. Op de terugvlucht gaf de captain wel een kort praatje over vlucht, wat op de heenvlucht niet was gedaan, over weer en type vliegtuig. Redelijk verstaanbaar alhoewel ik hoop dat de communicatie tussen verkeersleiding en vliegtuig beter onderling verstaanbaar is. Aan boord zat een jong Nederlands gezin met twee kleine kinderen die door de cabin crew leuk bezig werden gehouden. Kleurplaat en een knuffel van Wizzair waren hun deel en de hele vlucht heb ik de kinderen niet meer gehoord.

Boven Praag moesten we even in de hold, waardoor iedereen een prachtig uitzicht over zomers Praag had. Veel "oh's en ah's" waren er te horen en dat is leuk om te zien.

Na een soepele landing in Praag met de bus weer terug naar het luchthavengebouw, mijn auto opgezocht en terug naar huis gereden.

Samengevat is mijn oordeel over beide vluchten als volgt:

Prijs ticket: 9
Prijs/kwaliteit: 8
Cabine inrichting/comfort: 7
Koffie: 1

D. Ernsten

Reageren op artikelen? Er gelden spelregels.

Copyright Reismedia BV 2019