Frank Oostdam: Feest

21 april 2021

Zet het alvast maar in uw agenda! Ik mik in ieder geval op 21 september. Dan nemen we afscheid van de zomer en als het aan mij ligt ook van de ‘coronamaatschappij’. Tegen die tijd is, zelfs in het schema van Hugo de Jonge, iedereen die het wil gevaccineerd en zijn we wel toe aan een markering van het officiële einde van de coronamaatregelen. Wat mij betreft wordt het een eenmalige vrije dag, een feestdag waarin we allemaal uit ons dak kunnen gaan uit blijdschap dat we het achter de rug hebben, een feestdag die een ‘normale’ koningsdag degradeert tot een buurtfeestje.

extra add 1ste alinea: 
1

Een dag ook waarin we officieel alles stopzetten wat ook maar enigszins met corona te maken heeft. Te beginnen met het opheffen van het OMT, het ‘verbannen’ van virologen uit de talkshows, geen coronapersconferenties meer en weg met alles wat ons wijst op coronaverplichtingen, zoals de stickers met mondkapjes en de 1,5 meter afstand, de plastic afscheidingen etc. We stoppen met het beleid van ‘better safe than sorry’. We kiezen voor het beperken van risico’s in plaats van het uitsluiten daarvan.

Natuurlijk moeten de besmettingscijfers hier aanleiding toe geven maar zelfs dan is het de vraag of het ervan gaat komen. Voorlopig is het wishfull thinking. Ervaring leert dat het voor overheden vaak moeilijker is om beleid ‘los te laten’ en zaken af te schalen dan om bestaande maatregelen te continueren en nog even te wachten. Dat onze sector wel toe is aan zo’n markeringspunt zal duidelijk zijn. En trouwens niet alleen de reisondernemingen maar ook de Nederlanders zelf zijn er dan ook wel klaar mee. Als 25.000 mensen intekenen op een ‘corridor vakantiereis’ naar Rhodos, dan kan je toch wel concluderen dat we met z’n allen staan te trappelen om weer op reis te gaan.

Op weg naar het markeringspunt en in de aanloop naar het feest op 21 september (ik koester de gedachte, dat begrijpt u) hoop ik dat we vanaf half mei weer een begin kunnen maken met de afschaling van reisadviezen, daar waar het kan. Wat ons betreft beperken we ons dan niet alleen tot de EU-landen maar mikken we op de individuele beoordeling van coronacijfers van alle landen afzonderlijk (dus ook buiten de EU) op basis van de uitgangspunten van de ECDC.

En dan zou het ook prachtig zijn en absoluut noodzakelijk voor onze sector als ook de Nederlandse reiziger en vakantieganger uiterlijk eind april een perspectief op een (semi-)normale zomervakantie wordt gegeven, gevaccineerd of getest. Als de overheid de benodigde testen dan ook gratis ter beschikking stelt, dan zou dat een mooi gebaar zijn in de richting van een zeer zwaar getroffen sector. Gaan we eerst met vakantie en kunnen we ons daarna op een knalfeest verheugen.

Frank Oostdam
Voorzitter ANVR

Extra advertentie tonen: 
1

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen