Goof Bakker: Dank voor uw reacties!

9 september 2011

Ik heb maar even gewacht met antwoorden op de vele reacties op mijn stukje Leve de Vliegschool, omdat er nogal wat losgebarsten is, onder andere op Airwork. Ik heb de opmerkingen gebundeld, het waren er te veel. Dank!

Opmerking één: “De vliegscholen maken misbruik van het feit dat jonge mensen graag piloot willen worden, terwijl er feitelijk aan het eind van de opleiding geen werk voor ze is”.
Antwoord: “Als ik mijn buurvrouw van vierenzeventig, zonder toegang tot de ‘moderne media’, in haar oor schreeuw: “Piloot worden bij de KLM?”, dan schreeuwt ze zonder een seconde aarzeling terug: “Die hoeven niks meer te doen, want die drukken alleen maar op computerknopjes en er is bovendien geen werk meer voor ze want er zijn er veel te veel”. Waarom zegt ze dit? Omdat ze dat elke dag in de krant leest, en het elke avond op de TV hoort. Waar-of-niet-waar staat hier niet ter discussie, maar moet ik vervolgens medelijden hebben met die twitterende, face-boekende achttienjarige, die voor een studie kiest waar geen toekomst voor zou zijn? Hoe naïef is wie dan?

Opmerking twee: “De vliegscholen en de banken zetten de leerlingen een roze bril op wat de toekomst van het vak betreft”.
Antwoord: Ik lees erg veel op dit gebied, maar ik heb mensen als Anne Christine Dreue, Herman Vonk en Marc Landsman nog nooit kunnen betrappen op een te rooskleurig beeld, of het uitdelen van roze brillen. En dan nog, zouden het uitgerekend de scholen en de banken moeten zijn die zeggen: “Begin maar niet aan die opleiding, want het is niet leuk om te doen en er is straks weinig werk voor je”? Vraag je aan de keurslager of het beter is om vegetariër te worden?

Opmerking drie: “De overheid zorgt juist voor goed onderwijs, en zorgt dat iedereen dat kan volgen, arm en rijk”.
Het antwoord is: “Leest u de krant wel? De overheid is al drie decennia met allerlei miljardenverslindende lulprojecten op onderwijsgebied bezig. Daardoor is het collegegeld in twintig jaar tijd vervijfvoudigd, terwijl de kwaliteit meetbaar achteruit gegaan is. Nederlandse studenten vliegtuigbouwkunde moeten een jaartje bijgespijkerd worden in wis- en natuurkunde, terwijl de Belgische het eerste jaar met één vinger in de neus halen. HBO? Ik heb de afgelopen jaren vijf à zes keer stageverslagen en scripties van HBO’ers onder ogen gekregen, soms zelfs op verzoek en tegen betaling (door de ouders!) herschreven. De aanvangskwaliteit was in één woord: walgelijk.

Opmerking vier: "Goof Bakker heeft er belang bij die vliegscholen een plezier te doen."
Antwoord: "Ik heb geen commercieel belang in Luchtvaartnieuws en Piloot & Vliegtuig, wel in Pilots & Planes. Als ik een slijmstukje had willen plaatsen, zou ik het in dat laatste blad gedaan hebben."

Tot slot nog even dit: er zijn een paar mensen die zeggen dat mijn stukjes saai, vervelend, kleurloos en tenenkrommend zijn. Dat is pertinent niet waar: ze zijn slim, erudiet, boeiend, meeslepend; kortom: geweldig!

Goof Bakker

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen