Jan Cocheret: Politiek en luchtvaart

9 september 2012

Lig ik lekker op het strand uit te rusten van een drukke werkweek, hoor ik in de verte het gezellige muziekje van een sportvliegtuig. Het hoort er ook echt zo bij. Zomer in Nederland, met z’n allen op het strand en dan zo’n vrolijk zoemend vliegtuigmotortje waarvan het geluid maar net boven dat van de spelende kinderen uitkomt.

Woensdag mogen we weer naar de stembus. Weet u al wat u gaat stemmen? Politiek en luchtvaart hebben eigenlijk nooit zo’n innige band gehad. In de meeste partijprogramma’s lees je weliswaar dat Schiphol naast de Rotterdamse haven een belangrijk speerpunt van de Nederlandse economie is, maar veel van diezelfde partijen steunen van harte allerlei wetten en maatregelen die de groei van de luchtvaart alleen maar in de weg staan.

Hé, wat grappig, het is niet een vliegtuigje dat er aan komt. Het zijn er drie! Twee van de drie slepen een reclame. Ze zijn nog net iets te ver weg om te zien wat er op staat.

Waarom zijn er nou geen partijen die vierkant achter deze prachtige vorm van vervoer gaan staan. Die eindelijk inzien dat jaarlijks miljoenen Nederlanders blij zijn omdat ze met een vliegtuig op een goedkope, snelle, schone en veilige manier naar bestemmingen in de hele wereld kunnen vliegen. Wat is nu eigenlijk de echte gedachte achter al die overheidsplannen, die de luchtvaart alleen maar duurder maken en tegelijkertijd een organische groei van de luchtvaart tegenhouden.

Van de grote partijen zijn er voor mij sowieso twee afvallers. De SP ziet vooral nadelen van de luchtvaart, stelt volstrekt onterecht dat luchtvaart de meest vervuilende vorm van vervoer is, wil vliegvelden sluiten en er moet natuurlijk veel meer belasting betaald worden. Het CDA meldt in haar programma helemaal niets over luchtvaart.

De reclame achter de vliegtuigjes is nu goed te lezen. Achter het ene vliegtuigje hangt: ‘Wietpas Nee, stem SP’ en het andere kistje trekt: ‘Samen kunnen we meer: Stem CDA!’ Krijg nou wat! Twee stevige dalers in de peilingen zoeken het hogerop. Zeker op zoek naar de zwevende kiezer! Heel hard schreeuwen dat je tegen luchtvaart bent om daarna op een mooie zomerse dag mijn uitzicht vanaf het strand te vervuilen met dit soort huichelachtige acties.

De SP vliegt boven zee, het CDA vliegt dichterbij en een stukje lager. Het derde vliegtuigje hangt recht boven het CDA. Welke partij zou die vertegenwoordigen. Dan gebeurt er iets, dat het zomerse sprookje ernstig verstoort. Het derde vliegtuigje raakt met haar onderkant de bovenkant van het CDA vliegtuig. Even zitten de toestellen aan elkaar vast en het lijkt of ze naar beneden vallen. Dit gaat helemaal verkeerd. Dan gooit de CDA piloot zijn sleep eraf en weet op meesterlijk wijze zijn gehavende vliegtuig veilig op het strand neer te zetten. De CDA tekst dwarrelt hulpeloos naar beneden. De SP en het derde vliegtuig zijn inmiddels verdwenen.

Nee, politiek en luchtvaart hebben eigenlijk nooit zo’n innige band gehad…

Jan Cocheret
[email protected]


Onbeperkte toegang

... tot Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws, plus iedere maand GRATIS het populaire en exclusieve Luchtvaartnieuws Magazine met achtergronden bij het nieuws. Makkelijk toegankelijk tot het nieuws op iedere denkbare contentdrager en in print (in Nederland tegen toeslag).

Klik hier om te profiteren van een fikse korting tot 35 procent. Wel of geen abonnee en u waardeert onze journalistiek? Steun ons dan als tientjes lid als begunstiger!

 

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen