Paul Melkert: Afblaffen

29 juni 2020

Met zijn recentelijke uitgebrachte ‘de grote boze wolf’ heeft Benno Baksteen een inhoudelijk mooi afgewogen stuk neergezet. De luchtvaart komt er politiek oncomfortabel goed uit. Door het stuk wordt de alles omhullende onzin door gebrek aan echte kennis uitgekleed en lijkt de luchtvaart niet de wolf in schaapskleren. En dat gaat dus niet gepikt worden. De algemene negatieve ‘beeldvorming’ rond luchtvaart is zo groot dat daar tegenin gaan bijna een taboe wordt, en misschien ligt daar wél echt het probleem. Let wel; ik zeg niet dat de luchtvaart een heilig boontje is, er valt ze wel degelijk het één en ander voor de voeten te leggen, maar je wordt niet populair met feitelijk materiaal en al snel genegeerd of zelfs verbolgen aan de kant gezet, puur op sentiment. Een menselijk fenomeen waar we nog niet zo goed mee uit de voeten lijken te kunnen, niet alleen als het over de luchtvaart gaat.

Terug naar de beesten. Volgens Benno’s redelijk lijkende argumenten is de luchtvaart de ‘gebeten hond’ om maar bij de divisie K9’s te blijven.

Een andere hond die in de symbolische luchtvaartroedel eveneens het gevaar loopt door de beeldvorming gebeten te worden is de blindengeleidehond. Die kan van elk ras zijn, zoals de Franse ‘epagneul breton’ of Spaanse ‘perro de pastor’, in Nederland vaak de ‘golden retriever’ (what’s in a name!). Zolang de hond maar een paar dingen extreem goed kan. Eén daarvan is intelligente ongehoorzaamheid; oftewel dat de geleidehond een commando weigert als dit gevaar oplevert voor zijn baas. Een andere is dat hij zijn wil overboord kan zetten zodra hij (of zij) het geleidentuig om krijgt. Dan weet hij dat hij moet werken en zorgt dat zijn baas veilig blijft. En dat alles in rust en stilte. Niet iedere hond is er dus voor geschikt, noch is het voor de blinde waar te nemen wat ie precies doet.

In het land der blinden is éénoog koning, en die regeert. Helaas niet altijd vrij van sentiment. Bij ons hangt de koning aan een kabinet en Tweede Kamer; en die weer via de media aan de stemmers. Ze laten zich gezamenlijk veelal verblinden door beeldvorming en onzichtbare belangen.

Nu blijkt het dat door de coronaconsequenties hondenvoer schaars wordt. Vele hondensoorten zitten zelfs zonder! Met hoeveel minder vindt éénoog dat een hond het moet stellen? Ik zou het niet weten. Daar gaat het hier niet over. Maar wel dat ik bang ben dat de blinde de geleidehond gaat afblaffen in een door vals beeld gevormd verwijt dat het beest alleen maar teveel eet en ondertussen niets doet.

Paul Melkert
[email protected]

Deze column verscheen in de juni-editie van Luchtvaartnieuws Magazine. Klik hier om het magazine te bestellen.

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen