Paul Melkert: Prikklok

20 december 2020

Tijd om een paar feiten voor de luchtvaart op een rijtje te zetten.

Het coronavaccin is er inmiddels, en werkt, zoveel is duidelijk. Wat betekent dat? Er zál een verandering komen, daar is dat goedje tenslotte voor ontwikkeld. Het kan dus niet anders dan dat staten hun coronaregels zullen gaan aanpassen. Geen quarantaine meer nodig; einde lockdown, zodra er op grote schaal is ingeënt.

Vooralsnog wil slechts de helft van de bevolking van het vaccin gebruik gaan maken. Maar dat zal vermoedelijk snel veranderen. Wat vanuit de overheid niet mag - verplicht inenten - gaat maatschappelijk gebeuren. Geen prik? Sorry, niet naar dit concert, vliegen of welk groepsevenement dan ook. Qantas heeft bijvoorbeeld al gezegd dat je straks alleen nog maar aan boord mag als je ingeënt bent. Dus wil je het leven weer oppakken, zal dat zonder inenting niet echt lukken. De niet van het vaccin gebruikmakende twijfelaars zullen op dat moment alsnog grotendeels door de bocht en aan het ‘bocht’ gaan.

Op dit moment zitten we nog depressief te staren naar hoe het leven nu verder moet. Hoe lang gaat het duren, hoeveel meer ontslagen komen er nog in de luchtvaart? Niet dus! Maak de optelsom maar verder: iedereen zit al bijna een jaar aan huis gekluisterd met boek, computervergadering en smacht ernaar om er weer zorgeloos op uit te gaan, te leven! Dat gaat binnenkort kunnen! En dat gaat men straks dan ook in overgrote getalen doen! Hooguit het mondkapje zal nog symbolisch een poosje gehandhaafd blijven om te af te kicken van de fobie en zachtjes te wennen aan het nieuwe, oude normaal.

En daarmee kan ik niet anders dan concluderen dat vanaf eind volgend jaar alle vluchten bomvol zitten. KLM is dan opgeschaald naar het oude niveau en begonnen met een eerste afbetalingsinjectie van haar nog lang niet helemaal genuttigde zes procents-lening. Managers zullen op hun knieën het ontslagen en VVR-afgevloeid personeel bedelen om terug te komen, om al die extra vluchten weer te kunnen bemannen, in te stappen en anderszins op weg te helpen.

Volgens mij is de kentering al geweest en staat alleen de menselijke gevoels-AEX nog op depressie. Maar de wereld ligt straks weer helemaal open. Het is dan misschien, met de aanstaande luchtvaarttaks, niet meer vliegen vóór een prikkie; maar wel mét een prikkie! Wen er maar vast aan! Ik wens u met een gevleugelde glimlach een optimistische kerst!

Paul Melkert

Deze column verscheen eerder in Luchtvaartnieuws Magazine. Word hier abonnee. Of klik hier om het magazine te bestellen.

 

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen