Tot je 100ste hoeft niet, maar geef mensen de kans om langer door te werken

Column Rob Somsen
6 mei 2024

Afgelopen weekeinde vond in Omaha in de VS de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering plaats van Berkshire Hathaway, het beleggingsvehicle van superbelegger Warren Buffet. Wellicht hebt u het online gevolgd, of was u erbij. Ik ging er echt voor zitten, voor de computer en genoot van de inmiddels 93-jarige voorzitter Warren Buffet. Zijn visie, scherpte en humor leken weinig te hebben ingeboet. 93 jaar en nog dagelijks het ritje naar de zaak maken om omringd te worden door knappe koppen.

extra add 1ste alinea: 
1

Buffet is verder een liefhebber van de McDonalds en drinkt Coca-Cola, het bedrijf waarin hij een groot belang heeft. Ik zou zelf op die leeftijd toch voor een ander voedingspatroon gaan.

Vorig jaar zat Buffets collega en medebestuurder Charlie Munger nog naast hem. Charlie zou 100 jaar oud zijn als hij er zaterdag bij was geweest, maar stierf in november op 99-jarige leeftijd.

Buffet en Munger hielden elkaar scherp met wijsheid en humor, niet alleen over beleggen maar over de wereld in zijn geheel. Het tempo kwam wel iets lager te liggen door de jaren heen, maar de scherpte en wijsheid leken alleen maar toe te nemen.

Deze introductie is geen oproep om tot uw 100ste te werken. Dat ben ik zelf ook niet van plan, maar het geeft wel aan wat actief blijven betekent voor de geest. Wij hebben zelf twee redacteuren die dagelijks voor ons schrijven en die de pensioenleeftijd alweer enkele jaren achter zich hebben gelaten. Vanaf september voegen we een derde zeer ervaren pensionado toe aan het redactieteam. De ervaring, de rust en het zien van verbanden door deze ‘oudjes’ brengt ons veel. Ze hebben vaak aan een half woord voldoende.

Voorspellingen over de demografie in Nederland en België tonen aan dat de krapte op de arbeidsmarkt groter en groter wordt. De keuzes zijn simpel: meer kinderen produceren, automatisering, robotisering & efficiency, arbeidsimmigratie en langer doorwerken met alle voordelen van kennis en kunde als bonus.

Van bovenstaande heb ik over het eerste punt mijn twijfels, want de grootte van gezinnen neemt niet toe. Het automatiseren kan een toenemende rol spelen in werkprocessen. Voor wat betreft de arbeidsmigranten mogen we ons gelukkig prijzen dat mensen bereid zijn om onze problemen te helpen oplossen. Maar het langer doorwerken na de pensioengerechtigde leeftijd is een quick win. 

Geef mensen die langer door willen werken de mogelijkheid om niet te moeten, maar te mogen stoppen. Zo kunnen bijvoorbeeld piloten langer doorvliegen in Nederland en België en hoeven ze niet naar een van de zandbak-airlines om langer door te kunnen vliegen.

Rob Somsen
Uitgever Reismedia

Extra advertentie tonen: 
1

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen