'AirAsia-toestel steeg te snel vlak voor crash'

20 januari 2015 - 18:04 | Door: 
onze redactie

JAKARTA - Vlak voor de Airbus A320 van AirAsia Indonesia op 28 december in de Javazee crashte, lieten de piloten het vliegtuig te snel naar grotere hoogte klimmen. Dat verklaarde de Indonesische minister van Transport dinsdag tijdens een parlementaire zitting. Doordat het toestel te snel klom zou het in een stall terechtgekomen zijn, zo wordt aangenomen.

Uit een analyse van radarbeelden zou blijken dat vlucht QZ8501 met zo’n 6000 voet per minuut klom, veel sneller dan gebruikelijk. Bij de overtreksituatie die daarop onstond zijn de vliegers de controle over het toestel kwijtgeraakt, is de lezing van de Indonesische minister.

Net voor het vliegtuig van de radar verdween, hadden de piloten nog toestemming gevraagd om op grotere hoogte te mogen vliegen omdat ze slecht weer wilden omzeilen. De luchtverkeersleiding kon echter niet meteen antwoorden omdat het te druk was.

Tot op heden zijn 53 lichamen uit het water geborgen. Ook verschillende onderdelen van de gecrashte A320 uit het water gehaald. Vorige week zijn de zwarte dozen geborgen. Onderzoek van de gegevensdragers zal uitsluitsel kunnen geven over de oorzaak.

Eind deze maand wordt een voorlopig rapport naar de crashoorzaak verwacht. Inmiddels is terrorisme al uitgesloten als oorzaak van de ramp.

Dossier: 

Reageren op artikelen? Er gelden spelregels.

KLM
16-08-2018, 11:55
Copyright Reismedia BV 2018