IATA en A4E dringen aan op langere geldigheid vaccinatiebewijs

Coronapaspoort
27 november 2021 - 14:14 | Door: 
onze redactie
| Foto: ACI

BRUSSEL - Brancheorganisaties IATA en Airlines for Europe (A4E) dringen aan op een langere geldigheid van het Europese Digitaal Corona Certificaat (DCC). De organisaties reageren daarmee op de aanbeveling van de Europese Commissie dat het DCC negen maanden na de tweede vaccinatiedosis komt te vervallen, tenzij een boosterprik wordt toegediend.

IATA en A4E vrezen dat de periode van negen maanden onvoldoende is gezien de verschillen in snelheid waarmee in de EU-lidstaten de boosterprikken worden gezet. Volgens de organisaties is het van vitaal belang dat staten de toegestane tijd tussen het moment van volledige vaccinatie en het toedienen van de extra dosis harmoniseren.

Door de aanbeveling komt de vrijheid van verkeer tussen de 27 EU-lidstaten in het geding. “Het voorstel voor beperkingen op de geldigheid van het DCC zorgt voor veel potentiële problemen. Mensen die het vaccin vóór maart hebben gekregen, waaronder veel gezondheidswerkers, moeten vóór 11 januari een booster hebben gekregen of kunnen mogelijk niet reizen”, zegt Europa-directeur Rafael Schvartzman van IATA.

Een DCC-geldigheid van twaalf maanden geeft mensen meer tijd om toegang te krijgen tot een boosterdosis, zo stelt IATA. Los daarvan zou het volgens de organisatie beter zijn om de boosterprikvereiste uit te stellen totdat alle staten deze derde vaccinatie aanbieden aan alle burgers.

Een ander punt van zorg van IATA is de aanbeveling van de Commissie dat reizigers die zijn ingeënt met een niet door de EU goedgekeurd vaccin, een negatieve PCR-test vóór vertrek moeten overleggen. Dit ontmoedigt reizen vanuit delen van de wereld waar het infectiepercentage laag is en de bevolking is gevaccineerd met door de WHO goedgekeurde vaccins, die nog door de EU-instanties moeten worden goedgekeurd.

Extra advertentie tonen: 
1
extra add 1ste alinea: 
1
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen