Air France: Montreal - Parijs, 17 december 2011

11 januari 2012

Hoewel KLM een rechtstreekse vlucht uitvoert van Montreal naar Amsterdam, toch gekozen voor Air France omdat in december vlucht 347 wordt gevlogen met de Airbus A380. Dat willen we meemaken! Op de goedgeorganiseerd luchthaven van Montreal lange rijen. Blijkbaar geeft het grote toestel nog wel wat logistiek gedoe. Gelukkig vlogen we Affaires, de business class van Air France. Geen wachtrij voor de aparte balie.

Ook de securitycheck had een aparte rij voor business passagiers. Toch fijn. In de lounge van Air France, boven de gate, hadden we prachtig uitzicht over de aankomst van het toestel. Schitterend. Wat een ding. In de lounge werd aangekondigd dat het toestel klaar was voor boarding. Bij de gate bleek het gehele toestel al geboard: we konden in een keer doorlopen. Wat prettig.

De gate maakte gebruik van een dubbele slurf: een voor beneden(first en economy) en een voor boven(bijna alleen business, en een aantal rijen economy). Wij zaten op rij 62, in het voorste deel. Boven in is de A380 iets smaller dan beneden, in business is er de ideale 2-2-2 opstelling. Grote bagagebakken, en aan de ramen een extra bagageruimte onder het raampje. Handig. Over de stoel lijkt goed nagedacht. Aparte vakjes voor de schoenen, een vakje voor een flesje water, een vakje voor de headset, een vakje voor de amenitykit. Het ziet er prima uit. De stoelen zijn lekker breed. Zogenaamde shellseats: de kunststof behuizing van de stoel blijft overeind staan waardoor je in ligpositie erg veel privacy krijgt. Heel stil daardoor. De benen gaan onder de stoel voor je, daar heb je geen last van. Ik kan mij wel voorstellen dat alleenreizenden niet voor de raamplaats kiezen: als je buurman slaapt, zul je behoorlijk moeite moeten nemen om over zijn benen heen te klauteren. Dat is een nadeeltje.

Voor vertrek een glas champagne, daarna een vlot geserveerde maaltijd van uitstekende kwaliteit. De foie gras met garnaaltjes als voorgerecht waren zalig (zie foto).

Na het eten zijn wij nog even in de “lounge” koffie met cognac gaan drinken. Dit is een ruimte met een soort hangbankjes, en een aantal TV-schermen waarop beroemde Franse kunstwerken geprojecteerd worden. Allemaal niet zo belangrijk, maar toch wel erg leuk. Daarna zijn we gaan slapen op deze nachtvlucht en werden we vier uur later wakker met ontbijt voor de landing. Eigenlijk jammer dat we er al waren, we lagen heerlijk. Ik kan mij voorstellen dat het prima reizen is naar bijvoorbeeld Zuid-Afrika in dit comfortabele en vooral rustige toestel.

In Parijs was er gedoe met stakende securitymedewerkers waardoor het allemaal lang duurde. Tja, dan is een directe vlucht weer efficiënter. Maar de A380-ervaring vond ik top. Modern, rustig en uitstekende service. Dat heeft Air France goed gedaan.

Ik zeg een 9,5!

R. Picavet

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2021