KLM: Amsterdam - Liverpool, 30 oktober 2009

30 oktober 2009
Ieder jaar ga ik samen met mijn broer een weekend weg om een stad binnen Europa te bezoeken Na twee keer Londen (British Airways), Dublin (Air Lingus) en Praag (SkyEurope) was nu de keuze gevallen op Liverpool.


De voorgaande bestemmingen vlogen wij altijd vanaf Brussel, alleen was dit voor deze bestemming niet mogelijk, vanaf de luchthaven Brussel bestaan geen directe vluchten naar Liverpool. Dus zijn we in augustus op zoek gegaan naar een goedkope vlucht vanaf Schiphol. Er wordt vanaf Schiphol door twee maatschappijen direct op Liverpool gevlogen, easyJet en KLM Cityhopper. Het prijsverschil tussen deze maatschappijen was slechts tien euro in het voordeel van easyJet, dus was de keuze dit keer voor een 'niet-lowcost airline' makkelijk.


Door de vroege boeking via de website van KLM konden we samen voor 220 euro economy class heen en weer vliegen. De heenvlucht vanaf Amsterdam Schiphol vond plaats op 30 oktober, KL1041, vertrek om 14.00 uur. De terugvlucht op 1 november was de KL1038, vertrek Liverpool om 11.35 uur.

Op tijd met de auto vertrokken naar Amsterdam Schiphol, vooraf hadden we via Smartparking een parkeerplaats gereserveerd op P3. Vanuit P3 op de pendelbus gestapt voor een zeven minuten durende rit naar de vertrekhal 1-2. Gelukkig hadden we vooraf, dertig uur voor vertrek, al ingecheckt en de boardingpassen in onze binnenzak zitten. Mede dankzij een korte zoektocht op internet, konden we twee goede plaatsen reserveren bij de nooduitgang. We vlogen namelijk met een Fokker 70 en dit type vliegtuig heeft een 2-3 configuratie, de keuze was dus makkelijk, stoel 11A en 11C, naast elkaar aan de linkerzijde van het vliegtuig, bij de nooduitgang, met daarbij natuurlijk de extra beenruimte.

Bij aankomst in de vertrekhal zijn we direct naar de douane gelopen voor controle van onze paspoorten. Na wat te hebben rondgelopen en gegeten, op weg naar onze gate, D06. Via een trap naar beneden naar de security check. Vanaf hier werd om 13.20 uur omgeroepen dat de KL1041 kon gaan starten met boarden. Buiten gekomen stond er een bus klaar om ons te vervoeren naar het vliegtuig. Gelukkig stonden alle passagier voor deze vlucht klaar, dus een grote kans dat we zonder vertraging zouden vertrekken. Bij aankomst bij het vliegtuig, geparkeerd op B72, bleek dat het toestel de PH-KZF was. Deze Fokker 70 uit 1996 zag er vlekkeloos uit, net alsof deze uit de wasstraat kwam. Boven aan de trap werden we ontvangen door een vriendelijk stewardess en hierna zijn we direct naar onze plaatsen gelopen. Perfecte plaatsen met riante beenruimte en uitzicht op de vleugel en flaps. Voordat de bekende veiligheidsinstructie startte, kregen we een korte uitleg hoe de nooddeur werkte in geval van nood. Het vliegtuig bleek voor ongeveer zeventig procent gevuld te zijn met voornamelijk Engelsen en Nederlanders.

<img src="http://www.luchtvaartnieuws.nl/pictures/flightreview/VluchtverslagKLM_LP... alt="Foto: Met KLM cityhopper naar Liverpool"/>

Om 13.40 uur werd de deur gesloten en werd het vliegtuig weggeduwd naar de taxibaan om hierna een korte rit te maken naar de Kaagbaan, runway 24. Ik moet zeggen dat de start in de Fokker 70 veel indrukwekkender is dan met een ander type vliegtuig. Goede acceleratie en binnen zeer korte tijd in de lucht. Het weer was ook prima, mistig en dus windstil, een echt vlekkeloze start. Een is wel een nadeel van mist, je ziet weinig tijdens het opstijgen. Na ongeveer twintig minuten waren we gearriveerd op een hoogte van zo’n zeven kilometer. De vliegtijd bedroeg slechts een uur en vijf minuten (de planning was een uur en 25 minuten), dus ruimschoots op schema.

<img src="http://www.luchtvaartnieuws.nl/pictures/flightreview/VluchtverslagKLM_LP... alt="Foto: Met KLM cityhopper naar Liverpool"/>

Tijdens de vlucht werd een soort snack uitgedeeld, een pakje Tuc en een Chocoprins, beide van het merk Lu. Koffie, thee, frisdrank, wijn en bier waren gratis. De piloot deed nog een kort praatje, twintig minuten voor de landing , en wenste ons een prettig verblijf in Liverpool. De landing, runway 09, op John Lennon Liverpool Airport was zeer zacht er comfortabel, eentje om te onthouden, daarbij moet gezegd worden dat de omstandigheden prima waren. Vanaf de luchthaven een taxi genomen naar ons hotel in het centrum.

Op zondag 1 november was ons weekend ten einde. Jammer genoeg op zaterdag geen internetcafé kunnen vinden om in te checken, dan maar op tijd naar de luchthaven, want we wilden graag weer op rij 11 zitten vanwege de beenruimte. Om 08.50 uur een taxi genomen naar de luchthaven voor onze terugvlucht, KL1038 vertrektijd 11:35 uur plaatselijke tijd. De luchthaven van Liverpool is genoemd naar John Lennon, Liverpool is namelijk Beatlestad, en ziet er redelijk standaard uit. Een aantal winkels en eetgelegenheden met daar tegenover de incheckbalies. Het is duidelijk te zien dat easyJet, Ryanair en KLM vluchten uitvoeren van en naar Liverpool. We stonden als eerste te wachten om in te checken. De aardige dame achter de balie had voor ons de boarding passen voor rij 11, stoel E en F, gelukkig dezelfde rij als op de heenvlucht, nu alleen aan de rechterzijde met drie stoelen.

Na het inchecken gingen we direct naar boven, hier bevindt zich departures, en naar de Fast Security check gegaan. Hiervoor moet je normaal drie pond betalen, maar voor KLM-passagiers is dit gratis. Voordeel is dat je korter hoeft de wachten, maar dat had in dit geval geen nut, het was zeer rustig. Helaas, zoals ieder jaar, was ik bij de security check weer de pineut. Schoenen uit, fouilleren en er werd een monster genomen van mijn badschuim. De douane man verontschuldigde zich hiervoor, maar gelukkig was mijn badschuim niet explosief en mocht ik doorlopen. Het waren trouwens wel aardige mensen, dit is op Schiphol een wel stuk anders.

Het wachtgedeelte op Liverpool ziet er redelijk uit, een aantal winkels, bars en dergelijke. Wel is duidelijk dat het gedeelte rond vanaf gate 30 verouderd is. Na wat te hebben gegeten en gedronken, begon men met het boarden om 11.05 uur bij gate 30. Wederom trapje af en lopend naar het vliegtuig. Boven aan de vliegtuigtrap stonden dezelfde stewardessen klaar als op de heenvlucht om ons te verwelkomen. Binnen tien minuten was iedereen ingestapt en wij kregen bij rij 11 weer het bekende verhaal over de werking van de nooddeur. Het toestel was slechts vijftig procent gevuld, dus een aantal passagiers werd gevraagd om op andere plaatsen te gaan zitten om zo het gewicht in deze Fokker 70, PH-WXS, te verdelen. De dame naast mij kreeg ook een privérij ter beschikking, ik vond dat zeker niet jammer.

<img src="http://www.luchtvaartnieuws.nl/pictures/flightreview/VluchtverslagKLM_LP... alt="Foto: Met KLM cityhopper naar Liverpool"/>

Om 11.20 uur ging de deur dicht en vertrokken we richting de startbaan, runway 09. Helaas was het weer deze dag redelijk slecht, regen en een aardige wind, kracht 7. Na de hobbelige start richting zee, niet echt comfortabel, een bocht naar links voor de vlucht naar Amsterdam. Gelukkig hadden we wind mee en zou de vluchttijd slecht 55 minuten bedragen. Onderweg weer de bekende Tuc´s en de Chocoprins met daarbij wat te drinken. Tijdens de vlucht viel mij op dat achterin het vliegtuig het motorgeluid goed was te horen, zeker op het toilet. Mocht iemand ooit willen inchecken op rij 15, 16 of 17: niet doen, zeker tijdens de start is dit niet prettig. Boven de Noordzee werd de daling ingezet, na wederom een kort praatje van de piloot, naar de Polderbaan, runway 18R, vanuit noordelijke richting. Het weer op Amsterdam was redelijk en net als op de heenreis een perfecte zachte landing. Helaas heeft de Polderbaan een groot nadeel, een dure taxirit naar parkeerplaats en in dit geval was dit weer B72. Vanuit hier weer met de bus naar gate A08 om zo richting de douane te lopen. Eenmaal buiten de pendelbus genomen naar P3 en vertrokken naar huis.

Al met al twee leuke vluchten met Nederlands trots: KLM en Fokker.

Eindcijfer 9 (mede dankzij de beenruimte)

K. van der Poel

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2021