Frank Oostdam: AC/DC

22 oktober 2021

Als je mij ruim anderhalf jaar had gevraagd waar het ECDC voor staat, had ik je enigszins glazig aangestaard. Bedoel je AC/DC, die heavy metalband uit Australië? Ik denk dat ik niet de enige ben. Inmiddels weet bijna iedereen dat hiermee het Europese RIVM wordt bedoeld. Achtenswaardig instituut met nog achtenswaardigere wetenschappers en onderzoekers. De ECDC is een goudmijn voor fijnproevers en voor mij de afgelopen maanden ook wel een baken geweest in een zoektocht naar betrouwbare info. Alléén zó ongelofelijk langzaam, zo tergend traag in hun werkzaamheden en besluitvorming. Dat is uiteraard ook inherent aan de wetenschap maar in de rol waarin het ECDC tijdens Corona werd geduwd, is dat zeker voor de reis- en luchtvaartsector een grote bron van frustratie geweest. Opschaling van ECDC reisadviezen ging door de bank genomen redelijk snel, afschaling duurde weken en dat was voor onze sector in overlevingsmodus onverdraaglijk.

extra add 1ste alinea: 
1

Máár het ECDC komt nu ijzersterk terug. Vorige week werd een ECDC-rapport gepubliceerd waarin werd aangekondigd dat de befaamde ECDC-kaartjes vanaf nu gebaseerd zijn op vaccinatiegraad in plaats van besmettingen. Beetje laat maar toch. Maar voor ons nóg belangrijker was de conclusie dat reisbeperkingen géén significante impact hebben gehad op het verminderen van verspreiden van het virus, ziekenhuisopnames en sterfgevallen.

Wat mij betreft een echte game changer. Ik wil niet zeggen ‘told you so’, maar een simpele blik op Australië en Nieuw-Zeeland, waar maanden in een soort militaire noodtoestand de lockdown moest worden gehandhaafd terwijl beide landen zich compleet hebben afgesloten, toont dat het virus uiteindelijk toch niet kon worden bestreden. Ook weer een heel laat inzicht, want dit beleid heeft de reis- en luchtvaartsector wereldwijd een miljardenschade opgeleverd.

Dat draaien we niet meer terug maar ik mag toch hopen dat we in internationaal verband gaan afspreken dat we dit bij volgende pandemieën nooit meer op die manier gaan doen. Ik hoop dat een nieuwe minister van VWS in het nieuwe kabinet dit rapport ook nog even leest en anders zullen wij er wel voor zorgen dat dit op het goede bureau terecht komt. En hopelijk leidt dat er ook toe dat een volgend kabinet minder vooringenomen is over de rol van reizen bij het verspreiden van het virus. Want daar hebben wij in onze lobby overduidelijk last van gehad. Wij hadden in het kabinet weinig pleitbezorgers voor de noodzaak en relevantie van reizen en mobiliteit. Dat moet anders. Een mooie opdracht voor de komende maanden.

Frank Oostdam
Voorzitter ANVR

Extra advertentie tonen: 
1

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen