Goof Bakker: Gewelddadig mooi

13 mei 2011

Libië, dat is natuurlijk narigheid. Er is niks goeds aan oorlog. Maar eerlijk is eerlijk: het is wel een genot om al die prachtige vliegtuigen op CNN en op de BBC te zien. F-18's die gekatapulteerd worden van hun vliegdekschip. F-16's, Mirages en Tornado's. Zelfs de B2 is weer van de partij. Prachtig.

Wat is er toch zo fascinerend aan die dingen? Ik weet een slim antwoord: "De wetten van de aerodynamica brengen prachtige vormen voort, die ons een esthetisch genoegen bereiden. Dat staat los van het doel waarvoor de toestellen ontwikkeld zijn."

Nobel verhaal. Maar natuurlijk één grote leugen. Want als dat waar was, zouden we de sierlijke, esthetisch verantwoorde Boeing B-15 veel mooier moeten vinden de B-17 Flying Fortress, met al z'n rare bobbels en uitsteeksels. Maar die B-15 zegt zelfs de meeste vliegtuigliefhebbers niks. Er is nauwelijks een boek over te krijgen, bij de Luchtvaarthobbyshop. Maar over die lelijke, wrattige B-17, die tientallen Duitse steden in de as legde, en het cultuurmonument Dresden in een hoop geblakerde stenen veranderde, hebben ze er wel twintig.

Het heeft, denk ik, toch wel degelijk iets te maken met het geweld dat zo'n machine teweeg kan brengen. Dat fascineert. Niet ongewoon trouwens. Voor een fraai bewerkt harnas uit de Middeleeuwen staan we in het museum ook langer stil dan voor een fraai geborduurde boerenkiel uit dezelfde tijd. Een mooi bewerkt zwaard is interessanter dan de even zorgvuldig vervaardigde ploegschaar in de vitrine ernaast.

Diep van binnen willen we even stilstaan bij hoe het voelt om een-of-andere kwaaie roofridder met dat zwaard het hoofd van de romp te scheiden. Of misschien hoe het voelt om zèlf je kop eraf geslagen te krijgen. Brrr, lekker griezelen. De rommelige martelmuseums in Londen en Amsterdam trekken bijna even veel toeristen als de prachtige, zwaar gesubsidieerde schilderijenmusea in dezelfde stad.

Het zij zo. Voorlopig zijn er extra veel fijne vliegtuigen op de TV. Als er dan toch een oorlog moet zijn, wens ik u bij het kijken ernaar niet al te veel wroeging toe.

Goof Bakker

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen