Jacob Gelt Dekker: Airlift leegstand

9 juni 2010

Waarschuwingen tegen de gevolgen van de financiële en economische crisis in de wereld werden vorig jaar op Curaçao met spot en hoongelach ontvangen en gingen gepaard met de gewoonlijke vervloekingen en persoonsdemonisering. Ingrijpen in het volume van de airlift naar Curaçao met enige overheidsgarantie was toen de voor de handliggende oplossing voor de toeristenindustrie, die nu haar vruchten had kunnen afwerpen.

Bestuurders waren doof en blind en verdrongen zich voor de persfotografen om zich feestend met champagne te laten vastleggen voor de historie.

De toeristenindustrie, die de laagste bezettingsgraad en opbrengst per kamer sinds vele jaren doormaakt, is ten einde raad. Duizenden meer kamers en relatief minder airlift voor verblijfstoeristen betekent leegstand en dus een ramp voor de industrie waarvan ruim 8.000 gezinnen afhankelijk zijn.

Alle noodroepen en aansporingen van de individuele hotels en koepelorganisatie Chata zijn in de wind geslagen en afgedaan met een schouderophaal. De overheid is druk met 10-10-10 en heeft geen tijd en zin het land te besturen. De recent aangetreden gedeputeerde David Dick was de eerste die bereid was met een half oor te luisteren.

Maandag 7 juni begon een onofficiële delegatie van luchtvaart (Insel Air) en de hotelindustrie (Chata) op eigen initiatief met onderhandelingen in New York om een rechtstreekse verbinding New York- Curaçao tot stand te brengen. Er zijn ook al jarenlang slepende besprekingen met JetBlue om tenminste driemaal in de week op dezelfde route heen en weer te vliegen, waar tot op heden nooit iets van terecht is gekomen, behalve talloze duurbetaalde uitstapjes voor politici en hun aanhang.

De kans van slagen van dit particulier initiatief is zeer klein, immers de overheid heeft het onaantastbare monopolie op luchtvaart door uitvoerige regelgeving. De Curaçaose toeristenindustrie en de werkgelegenheid van ruim 8.000 werknemers in de directe toeristenindustrie op Curaçao hangt aan een zijden draad. De Curaçaose overheid maakt zich op voor een lange zomervakantie, ongetwijfeld met vooral veel feest. En dat alles op uw kosten.

Jacob Gelt Dekker

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen