Jan Cocheret: Geloof in wat je binnen krijgt

26 augustus 2013

Vorige week was mijn zusje een paar dagen op bezoek. Het is een bijzonder mens en ik mag haar heel graag. Alleen wat eten betreft is alles wat zij doet anders dan wat ik doe. Ik eet wat je in alle gewone supermarkten kunt kopen en zij gaat naar speciale winkels. Ik eet een 'apple a day, to keep the doctor away' en zij maakt allerlei kruidenmengsels om gezond te blijven. Zij gelooft daar in en tot zo ver gaat het allemaal prima.

Wat ik wel vervelend vind, is dat ze me bij alles wijst op de gevaren van de voedingsstoffen die ik naar binnen werk. Genetisch gemanipuleerd voedsel is bijvoorbeeld levensgevaarlijk, terwijl ik alleen maar denk dat dat voedsel gezonder is, beter smaakt en er mooier uitziet. Het allerstrengst is mijn zus over de zoetjes die ik al dertig jaar gebruik, net als de light frisdranken, waar iedereen aan dood schijnt te gaan.

Ik heb besloten om er niet meer op in te gaan en om mijn eigen gevoel te volgen. Om te geloven wat ik wil geloven. Voor elk onderzoek met onweerlegbaar bewijs dat je ergens dood aan gaat, kun je wel weer een ander onderzoek googlen dat het tegendeel bewijst met minstens net zoveel feiten.

Mensen kunnen ziek worden van aspartaam, hoogspanningsmasten of van giftige gassen in een vliegtuig, dat zal ik niet ontkennen. Maar als er van al die miljarden mensen die zoetjes gebruiken of heel vaak in een vliegtuig zitten, maar een enkeling ziek wordt, is het wel heel erg lastig om zoetstof of vliegtuigen als enige oorzaak aan te wijzen.

Natuurlijk ben ik geen arts of wetenschapper en wil dat ook helemaal niet zijn, ik wil gewoon kunnen leven op een beetje leuke en onbezorgde manier. Als ik ergens last van heb of ziek word, dan steek ik dat ook zeker niet onder stoelen of banken. En als ik een van de heel weinigen ben die ergens ziek van denk te worden, dan probeer ik ook die oorzaak te vermijden of te bestrijden.

Wat ik op dit moment het allerliefst zou willen bestrijden is de aanval met gifgas die vorige week in Syrië plaatvond. De situatie was al verschrikkelijk, maar als er inderdaad ook nog eens met gifgas gewerkt wordt, zijn alle grenzen overschreden. Dan gaat het ook niet meer over de vraag waar je in gelooft. Dan kun je alleen nog maar actie ondernemen.

Jan Cocheret
[email protected]


Onbeperkte toegang

... tot Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws, plus iedere maand GRATIS het populaire en exclusieve Luchtvaartnieuws Magazine met achtergronden bij het nieuws. Makkelijk toegankelijk tot het nieuws op iedere denkbare contentdrager en in print (in Nederland tegen toeslag).

Klik hier om te profiteren van een fikse korting tot 35 procent. Wel of geen abonnee en u waardeert onze journalistiek? Steun ons dan als tientjes lid als begunstiger!

 

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen