Jan Cocheret: Nooit meer vliegen

21 mei 2022

Ik heb het licht gezien! Ik weet hoe onze toekomst eruit ziet. We stoppen met vliegen, het is niet meer nodig. Toch gaan we overal naartoe. Vliegen, met de boot, de auto of een raket, het maakt niet meer uit. Vanochtend heb ik in een Spitfire gevlogen en in een Boeing. Ik heb met Max Verstappen op Imola geracet. Ik zat aan tafel bij Johan Derksen, ik liep door het oerwoud in Indonesië en tussendoor ging mijn allergrootste wens in vervulling. Ik vloog als een echte ‘bushpilot’ met een DeHavilland Beaver boven de gletsjers van Alaska. Het was nog mooier dan ik me had voorgesteld.

extra add 1ste alinea: 
1

Tussendoor heb ik mijn VR-bril echt wel even af moeten zetten. Het was soms gewoon te intens. Dankzij die bril kan ik in mijn eigen huiskantoortje blijven zitten en toch overal ter wereld landen en rondlopen. Ik kan in een antieke tweedekker stappen en ermee wegvliegen. Zonder eerst te oefenen stap je in, start je de motor en hobbel je over het gras de lucht in. Vooruit, de wind waait nog niet door je haren, maar daarvoor heb ik al een ventilator besteld. Het is net echt, met de nadruk op echt! Behalve als het mis gaat. Na een stevige crash begin je gewoon weer opnieuw. Geen centje pijn.

De huidige VR-brillen zijn een tussenstation. Nieuwe brillen zijn al in de maak en uiteindelijk zullen we in staat zijn om onszelf samen met anderen te bewegen in de onmetelijke virtuele wereld. Het duurt niet lang meer of je kunt samen met een vriendin uit Australië rondlopen in het Museum of Modern Art in New York om te genieten van de pop art van Andy Warhol. En als je daar genoeg van hebt, dan ga je lekker samen boven op de Mount Everest van het prachtige uitzicht genieten. Aan het eind van de rit geef je elkaar een zoen en zetten jullie je bril af, of wat voor apparaatje je in de toekomst nodig hebt om deze sensaties te kunnen creëren. Dan zit jij weer in Almere en zij in Australië.

De ontwikkelingen in de virtuele realiteit gaan ervoor zorgen dat bijna alle geldige redenen om zelf je huis te verlaten, bijvoorbeeld om te gaan vliegen, als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dus, beste vrienden in de luchtvaart en reisindustrie, denk nog maar eens goed na over je toekomst. Misschien kunnen we beter een baan zoeken in transport, logistiek of bij de bezorgdiensten. Want al die VR-brillen en andere spulletjes die we graag willen hebben, kunnen natuurlijk niet door de virtuele realiteit reizen. Maar we willen alles wel thuisbezorgd hebben, want we blijven straks allemaal thuis. Van de wieg tot aan het graf.

Deze column is eerder verschenen in Luchtvaartnieuws Magazine. Klik hier om een los nummer te bestellen of neem een voordelig abonnement.

Extra advertentie tonen: 
1

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen