Jan Cocheret: Reizen en kadootjes

11 februari 2013

Net terug uit Durban zit ik met mijn vrouw bij een leuk Italiaans restaurantje in Amsterdam. Het is modern ingericht en ligt midden in de stad, vlakbij het Centraal Station. Bij binnenkomst krijg je een soort creditcard waarmee je zelf je bestelling kunt doen aan een balie, waarachter alles direct en met verse producten en veel plezier voor je wordt klaargemaakt. Terwijl we naar ons tafeltje teruglopen denk ik: ‘Dit is nog eens een goed concept voor een franchise. Ik denk echt dat dit wereldwijd aanslaat. Ook de naam klinkt prima: ‘Vapiano’.

We proosten en ik leg een klein pakje op tafel. Sinds kort heb ik weer iets gevonden om als kadootje van een reis mee te nemen. Jaren geleden ben ik daar mee gestopt, nadat ik voor de zoveelste keer uit een ver oord iets had meegenomen, dat al lang in Nederland te koop bleek te zijn. Wat kinderkadootjes betreft, was ik ver daarvoor al gestopt toen een van mijn kinderen op de dag van mijn thuiskomst al vroeg of ik niet weer eens weg moest. Dan duurde het volgende kadootje niet meer zo lang.

Gelukkig heb ik nu iets gevonden dat je overal ter wereld voor je geliefde kunt kopen. Je kunt het aanpassen aan iedere smaak en elke gelegenheid. Het zijn de armbanden en sieraden van Pandora. Het is eigenlijk het ouderwetse bedelarmbandje in een nieuwe uitvoering. Al naar gelang de situatie koop je een of meer charms, want zo heten die bedeltjes tegenwoordig, en klaar is kees. Ik heb al charms meegenomen uit Orlando, Puerto Rico, Dubai en nu dus uit Durban. Iedere charm vertelt je eigen verhaal. Een van de eerste die ik gaf was een vliegtuigje, en daar wilde ik het hier maar even bij laten.

Overigens heb ik sinds kort toch weer iets anders gevonden om mee te nemen uit verre oorden. De koffiemokken van Starbucks met afbeeldingen van steden en landen. Los Angeles, Bangkok, Puerto Rico, Beijing, Florida en ook Amsterdam zitten al in de collectie. Ze zijn belachelijk duur, maar ze zien er erg leuk uit en voor een hobby moet je wat over hebben, nietwaar?

Inmiddels ben ik al weer de halve wereld overgevlogen en loop een beetje verdwaasd door het centrum van de Australische stad Brisbane op zoek naar een Starbucks en een zaak waar ze Pandora verkopen. Ik begin trouwens ook wel een beetje trek te krijgen. Voor ik het weet zit ik in een leuk Italiaans tentje in het midden van de stad, niet ver van het station. Ik kijk naar de naam van het restaurant en heb het vermoeden dat het wel eens gelukt zou kunnen zijn met die wereldwijde franchise: ‘Vapiano’!

Als ik ontdek dat ze ook hier koffiemokken verkopen met daarop alle steden waar je een Vapiano kan vinden, ben ik zelf even van de wereld.

Deze column is overigens niet mogelijk gemaakt dankzij Starbucks, Pandora of Vapiano…maar ja, wat niet is, kan misschien nog komen.

Jan Cocheret


Onbeperkte toegang

... tot Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws, plus iedere maand GRATIS het populaire en exclusieve Luchtvaartnieuws Magazine met achtergronden bij het nieuws. Makkelijk toegankelijk tot het nieuws op iedere denkbare contentdrager en in print (in Nederland tegen toeslag).

Klik hier om te profiteren van een fikse korting tot 35 procent. Wel of geen abonnee en u waardeert onze journalistiek? Steun ons dan als tientjes lid als begunstiger!

 

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen