Michiel de Neef: Vliegangst

9 januari 2010

Je zal het maar hebben, vliegangst. Persoonlijk vind ik de treinrit naar Schiphol angstiger dan veertien uur vliegen over water (LAX-SYD, interessante vlucht). Als twee treinen tegelijk bij een station wegrijden, begin ik hem te knijpen: als één wissel verkeerd staat, dan gaat het mis. De treinen naderen elkaar tot op enkele centimeters, om dan weer uit elkaar te gaan. De ene trein naar Haarlem, de andere naar Schiphol. Met mij aan boord. Het is weer goed gegaan. Pff...heb ik de volgende keer weer zoveel geluk?

Maar in een vliegtuig heb ik dat totaal niet. Een grenzeloos vertrouwen in de techniek. En in de vaardigheden van de mensen helemaal voorin. Heb ik dan nog nooit een angstig moment aan boord meegemaakt? Jazeker, als je elke week vliegt, maak je wel eens wat mee. Afgebroken starts (tot twee keer toe op één dag), een afgebroken landing omdat er een ander toestel op de baan stond, een afgebroken landing terwijl we al met één wiel de baan 'geraakt' hadden, etcetera. Maar angstig? Nee, meer frustratie dat de reis langer duurt dan gepland en ik dus later op mijn plaats van bestemming ben.

Toch ontmoet je ook wel eens mensen die minder ontspannen een toestel instappen. Zoals die ene keer dat ik uit Engeland terugkwam in een Embraer ERJ-135 (zo'n beetje de kleinste jet waar lijndiensten mee uitgevoerd worden) en de piloot waarschuwde dat er wat wind stond op Schiphol. Meestal als een piloot 'wat wind' zegt, bedoelt hij eigenlijk windkracht 9. Er raasde inderdaad een flinke storm over het land. Na dertig minuten in de holding boven zee, was het eindelijk onze beurt om te landen. Ik geef toe, het was wat hobbelig, maar de man naast me was bang. Echt bang. Ik begon een gesprek met hem en het bleek dat hij eigenlijk nooit vloog omdat hij vliegangst had. Hij vroeg of hij mijn hand mocht vasthouden, zo bang was hij. Ongeveer vijftien minuten na de landing had ik eindelijk weer gevoel in mijn vingers. Hij vertelde dat hij nooit meer zou vliegen en via de tunnel weer naar huis zou gaan.

Veel mensen zetten zich gedwongen over hun vliegangst heen. Het is immers niet aan je baas uit te leggen dat je niet wilt vliegen omdat je bang bent. Je zet je carrière op het spel, omdat je niet van de veiligste manier van transport gebruik durft te maken. Dit is misschien wel het grootste taboe onder de zakenreizigers. Het is maar goed dat er diverse partijen zijn waar je een cursus kan volgen om van je vliegangst af te komen. Zie het als een investering in je carrière. En een netwerkmogelijkheid, je bent niet de enige die bang is. Maar wie organiseert er een cursus waardoor ik van mijn treinangst af kom?

Michiel de Neef
Consultant/Veelvlieger

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen