Paul Melkert: Hartelijk

29 april 2021

Stilte in ongeloof. Eigenlijk zou ik deze hele column daarmee willen vullen, omdat ik simpelweg de juiste woorden niet weet. Maar ja, het is niet de bedoeling dat u tegen een lege pagina aankijkt.

extra add 1ste alinea: 
1

In een tijd waarin er zoveel gevoeligheid heerst rond de miljardenlening aan Air France-KLM krijgt topman Ben Smith een bonus van twee miljoen. In aandelen welteverstaan, waardoor het minder ernstig klinkt (of moet ik die juist ‘waandelen’ noemen?), maar hier word ik echt ongelooflijk stil van.

Misschien is het op één of andere manier uit te leggen, of speelt er iets ‘Omzigtigs’, maar ik zou met geen mogelijkheid weten hoe. Aan deze holding hangt KLM, dat worstelt tegen juist zo’n graaibeeld. Het is bijna angstig afwachten hoe het weer in de pers komt. Ik kan me voorstellen dat Pieter Elbers, die zich het vuur op alle fronten zo uit de sloffen loopt, er even tenenkrommend in stilstaat, de grond er onder weg voelt zakken, en zijn ogen dichtknijpt, wachtend op de klap in de beeldvorming. De man kan weliswaar hard zijn, maar draait in deze tijd iedere euro drie keer om, laat zich overal op de werkvloer zien en staat voor zijn personeel met een oprecht blauw hart. Hij tracht met alles wat hij in zich heeft het bedrijf met z’n gehavende vleugels airborne te houden.

Over vleugels gesproken: Wings of Support (een soort tegenstelling van de bonusholding) gaat heel stilletjes zo goed mogelijk door met wat ze al jaren goed doen: medemenselijkheid tonen. Zou misschien goed zijn voor Smith om daar eens aan deel te nemen, om uit te vinden wat de andere kant van het leven kan zijn? Om te ontdekken dat een bonus beter uit wat anders kan bestaan? Misschien vindt zijn hart daar wat begrip en empathie om te bevatten waar het écht om gaat in het leven. Daar liggen de echte vleugels om niet alleen jezelf te dragen maar ook je medemens een ‘lift’ te kunnen geven. Maar ja, aan de andere kant: wie ben ik om daarover te oordelen? Misschien kan Smith dat beter maar eens vragen aan Pieter Elbers. In een hart-grondig gesprek!

Deze column verscheen eerder in Luchtvaartnieuws Magazine. Word hier abonnee. Of klik hier om het magazine te bestellen.

Extra advertentie tonen: 
1

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen