Prof. Dr. Hugo Roos: Vliegen boven 'Conflict zones'

2 april 2015

Het onderzoek naar de oorzaak van de ramp met vlucht MH17 gaat een volgende fase in nu getuigen zich mogen melden. Afgelopen week vertelde ook een vertegenwoordiger van ICAO op een internationale conferentie, gehouden op Schiphol, dat zijn organisatie een initiatief is gestart om een website te beginnen waarop landen kunnen aangeven of het vliegen boven een bepaald gebied beter niet kan gebeuren.

Dit initiatief is een direct uitvloeisel van de MH17-ramp en het zal onze staatssecretaris Mansveld stellig als muziek in de oren klinken. Zij vroeg de organisatie zoiets te beginnen. Doch al tijdens de vergadering was er al veel twijfel over de effectiviteit van de ICAO-website. Er is maar één land dat over een ander land durft te zeggen dat er beter niet over gevlogen kan worden zonder daarop te worden aangesproken: de Verenigde Staten van Amerika. Andere landen doen dat niet vanwege het gevaar van het ontketenen van diplomatieke rellen. Landen zullen het gevaar van het vliegen over eigen grondgebied altijd onderschatten. Er geen heil te verwachten van het ICAO-initiatief.

Gelukkig was er een vertegenwoordiger van de FAA die tijdens de vergadering een eenvoudige oplossing bood. De Amerikaanse Federal Aviation Administration publiceert nu al datgene waar onze staatssecretaris bij ICAO om vroeg.

Weet de staatssecretaris daar niet van? Zou zij argwaan koesteren jegens de FAA? Van de Fransen kun je dat verwachten, maar van Nederlanders? Wij zijn argwanend jegens Frankrijk geworden door de recente berichten in relatie tot de fusie van Air France en KLM. Laat ons dat ook zijn met betrekking tot het Franse wantrouwen voor alles wat uit de Verenigde Staten komt. Na die van Israël is de inlichtingendienst van dit land uitstekend in staat om vroegtijdig 'conflict-zones' te detecteren. De FAA zet die allemaal keurig op een kaart en die kan door ieder worden geraadpleegd. Doen!

Prof. Dr. Hugo B. Roos
Emeritus hoogleraar
[email protected]

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen