Handbagagekosten Ryanair onder de loep in Italië

Luchthaven koffer
21 september 2018 - 15:07 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom
| Foto: Pixabay

MILAAN - De Italiaanse consumentenwaakhond Antitrust start een onderzoek naar de nieuwe handbagageregels van Ryanair. Passagiers moeten sinds kort bij de prijsvechter bijbetalen voor handbagage, maar dat is volgens Antitrust in strijd met de wet.

Ryanair maakte in augustus bekend extra geld te gaan rekenen voor het meebrengen van tassen en koffertjes in de cabine, naar eigen zeggen om het instappen te bespoedigen. Die regel wordt per 1 november van kracht. Passagiers met een priority-ticket mogen wel gratis handbagage meenemen.

Volgens Antitrust hoort handbagage standaard bij de ticketprijs in te zitten en maakt Ryanair door de maatregel een eerlijke prijsvergelijking met andere airlines onmogelijk. De organisatie stelt dat reizigers die reeds betaald hebben voor handbagage op een reis na 1 november hun geld terug moeten krijgen en dat Ryanair haar beleid moet wijzigen.

Ryanair haalt traditioneel veel geld op met de verkoop van aanvullende diensten, zoals stoelselectie, ruimbagage en voorrang bij het instappen. Vorig jaar was deze zogeheten ancillary revenue goed voor een opbrengst van bijna twee miljard euro, ruim 28 procent van de totale omzet van het bedrijf.

In een reactie meldt Ryanair-directeur Kenny Jacobs met vertrouwen uit te kijken naar het onderzoek. Hij benadrukt dat kleine items nog wel zonder bijbetaling meegenomen mogen worden en dat andere luchtvaartmaatschappijen ook restricties opleggen wat betreft het meenemen van handbagage.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen