Arnold Burlage: Plastic zakken voor de deur

3 mei 2015

Nog wel eens iets over de zure regen gehoord? Mijn hemel, wat een paniek gaf dat, nu al weer bijna twee decennia geleden. Het Zwarte Woud werd bruin gekleurd getoond in de media en van links tot rechts werd geloofd in een aanstaande ramp. De auto tot zelfs de koelkast waren de oorzaak. Wij met z'n allen kregen de 'Zwarte Piet'.

Voerde in die tijd niet de PvdA-schreeuwlelijk Hans Alders het bewind over onze lage landen? Was hij niet de man, die op milieuconferenties, ik herinner me o.a. In Brazilië, het hoogste woord voerde zonder enige fundamentele kennis van zaken?

De herinneringen worden nu wat mistig, maar was hij ook niet de man die één wasmachine per wijk of buurt propageerde om het landschap weer groen te kleuren? Het zal toch niet waar zijn.

Zure regen schijnt niet meer te bestaan. Groen blijkt vooral poen en bla bla te zijn geweest. De geluiden zijn verstomd over compenseren voor iedere vliegreis en dus betalen voor een boom, aap of kanarie van een kilo. Wat is er met het geld gebeurd? Onze wouden zijn weer groen, de Keukenhof maakt nog steeds furore en de vogels fluiten ook dit voorjaar misschien wel luider dan voorheen. Hoezo zure regen? Wat is dat, zal de jeugd zich op mavo, havo en vwo afvragen.

Het alles verwoestende hemelwater mag dan misschien zijn verdwenen, maar Hans Alders, de socialistische milieu apostel, bestaat nog steeds. Als leider van de naar hem genoemde Tafel, leidde hij de discussie over de hinder en inperking van Schiphol, onze economische motor. Zijn prognoses gespeend, wederom, van enige kennis van zaken en op basis van informatie uit vergeelde documenten, leidt nu bijvoorbeeld tot een investering van enkele honderden miljoenen in een volstrekt overbodig Lelystad Airport voor het inmiddels ondenkbare geval dat Schiphol mocht overlopen. En dat de groei van het aantal vluchten naar onze nationale luchthaven inmiddels al een tiental jaren stagneert, lapt de PvdA-goeroe, met 1001 bijbaantjes, volkomen aan zijn laars. Nu weer gaat Hans - nazaat van zijn naamgenoot Hansje Brinkers, die ons vaderland ook al redde, zij het met zijn vinger in de dijk - Groningen uit de bevingsellende helpen. Nationaal Coördinator met later een navenante koninklijk onderscheiding is deze keer zijn titel.

Praatjesmakers brengen het ver in dit land, zo blijkt maar weer. Voor details en alle bijbaantjes van deze seigneur maar even googelen of zijn linkedin-profiel bekijken, zou ik zeggen. Het voorkomt in elk geval dat ik beschuldigd wordt van overdrijven.

Verontrustend is het wel! Maar PvdA-ers zonder veel kennis van zaken benne op de wereld om elkaar te helpen niet waar. Zo dook plots ook weer de naam op van Ruud Vreeman, een andere geflipte socialist en reserve-keeper, onder meer als burgemeester. Hij geeft leiding aan een commissie die de overmatige beloningen in de publieke sector moet slechten. Dat lukt hem vast wel. Zijn socialisten goed in...

De Tweede Kamer laat het er, met alle tot een minimum beperkte spreektijd en vragen en de afgeknepen interrupties, gewoon bij zitten. Ook als het gaat over onze luchtvaartsector, motor van onze nationale economie. Het terreur bewind van enkele op ontbrekende kennis geselecteerde regisseurs,

Juf Anouscka van Miltenburg, de ook al niet om haar vakbekwaamheid geprezen voorzitter van ons parlement heeft de knoet er goed onder. Wie wil er vechten met de beer? Niemand? Dan heeft de beer gewonnen, heette dat vroeger op een ordinaire kermis. Zo gaat dat bij de debatten over de MH17, over de onzekere toekomst van de KLM en de kapingsdrang van de Franse curie. Zo gaat het ook bij debatten over Schiphol en de luchtvaart in het algemeen. Wat ontbreken zijn tijd en kennis van zaken.

Tot ver over onze grenzen wordt lacherig gereageerd en aan een grap gedacht als wordt verteld dat infrastructuur en milieu samen met luchtvaart bij "hulpje" van de minister, een staatssecretaris zijn ondergebracht. Luchtvaart hoort toch bij een ministerie van Economische Zaken. Zou de PvdA dan hierover ook de regie hebben gehad? Net als bij de Alders Tafel, het hoge beloningen comité en nu ook weer de Groningen ellende. Zo kan de partij steeds kleiner worden terwijl de macht significant groeit. Mark Rutte wake up man....!

De kortharige Wilma Mansveld kan er ook niks aan doen dat ze er met de haren is bijgesleept, zonder enige affiniteit met de luchtvaartsector. Minister Melanie Schultz van Haegen was vermoedelijk al lang blij dat ze hoofdpijndossiers als luchtvaart en spoorwegen in de maag kon splitsen. Melanie voelt zich als een vis in het water met het doorknippen van linten van snelwegen voor langzaam rijdend verkeer.

Wilma, de carrière beluste Groningse socialiste, ooit secretaresse van Jaguar Nederland, zit met de gebakken peren. Alhoewel, hoezeer genoot ze recent niet van haar maatregelen over statiegeld en plastic flessen en plastic zakken die klantvriendelijk in supermarkten worden verstrekt. Weliswaar maatregelen niet voor maar tegen het volk, maar a la. Geruststellend is dat onze staatssecretaris van luchtvaartzaken het statiegeld op plastic flessen inmiddels zo goed als heeft geregeld. De vraag is nu aan de orde hoeveel het statiegeld op een leeg Schiphol zal worden.

Intussen stond de minister van Economische Zaken, Henk Kamp, er bij en keek er naar. Precies, Gamma, dat zeg ik. Henk Kamp, dezelfde man van de bevingsellende, die nu het sprekende pak van de PvdA op zijn pad vindt. Leuker kunnen ze het niet maken.

Arnold Burlage
[email protected]

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen