Goof Bakker: Boycot Friedrichshafen 2013!

24 april 2012

Ik ben dit jaar niet naar de Aero in Friedrichshafen geweest. Een bietje uit protest. Waarom? Drie jaar geleden besloot de directeur van dit megahallen-complex opeens dat de Aero van een tweejarig evenement opeens in een jaarlijkse happening veranderd moest worden.

Totaler Blödsinn! Want een kind begrijpt dat niemand daar voordeel van heeft. Behalve dan misschien de directeur van dit megahallen-complex. Want waarom staat de gemiddelde standhouwer zich daar jaarlijks die Füsse platt? Simpel, omdat vijftig meter verderop zijn concurrent staat. Da’s de enige reden.

De firma Volantia uit Slowakije wordt jaarlijks gedwongen om met de tweedehands Mercedesbus, plus aanhanger-met-prototype, plus veertienduizend folders de weg naar de Bodensee in te slaan. Hotel, eten, benzine, gedoe. En waarom? Alleen maar omdat de firma Aeroflux uit Roemenië er óók staat.

Ik vind dat die mensen thuis moeten blijven. Dat vinden ze zelf ook, overigens. Een kennis van me zit in de (elektrische) fietsenbranche. Die gaat elk jaar naar de fietsenbeurs in FH. Logisch, er is veel nieuws, maar er gaat daar vooral ook meer dan genoeg geld om. Een bloeiende branche, zelfs nog in deze tijd. Die hebben wat te vieren, daar samen, jaarlijks. Die staan daar in Duitsland met z’n allen lekker binnen te lopen.

Maar de GA, een paar uitzonderingen daargelaten, is een armlastige sector. Helemaal nu. Te kleine series, te veel aanbieders, te hoge kosten, te weinig kopers, en vooral: een te bemoeizuchtige overheid. Er wordt hard gesappeld en weinig verdiend. De sector wordt overeind gehouden door hobbyisme. Sympathiek, maar een volwassen branche is het eigenlijk niet.

De kosten en de energie van Friedrichshafen kunnen al die standhouders beter besteden aan hun product. Of aan een vakantie met de kinderen, zodat die hun vader dan tenminste ook nog eens zien.

Over producten en diensten communiceren, dat doen we dan wel via het internet. Nieuwe specs, foto’s, filmpjes. Ik roep u dan ook op om Aero 2013 te mijden. En van 2014 weer een enorme happening te maken. Want één keer in de twéé jaar samen bier drinken is meer dan genoeg. Zo leuk zijn we allemaal ook weer niet.

Goof Bakker
Twitter.com/goofbak

PS Ik had als thuisblijver gelijk, begreep ik kort voor het insturen van deze column. Friedrichshafen schijnt een kale, winderige, en saaie bedoening geweest te zijn. Met weer minder bezoekers (-2.400) en exposanten (-80) ten opzichte 2011. De zwevers bleven zelfs uit protest weg. Misschien dat de gemotoriseerde vliegers dat volgend jaar maar eens moeten doen. Ik ben overigens zeer benieuwd naar de mening van Nederlandse en Vlaamse zakenlieden die wèl geëxposeerd hebben. Bent u het geheel met mij oneens, laat u het dan even weten?


Onbeperkte toegang

... tot Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws, plus iedere maand GRATIS het populaire en exclusieve Luchtvaartnieuws Magazine met achtergronden bij het nieuws. Makkelijk toegankelijk tot het nieuws op iedere denkbare contentdrager en in print (in Nederland tegen toeslag).

Klik hier om te profiteren van een fikse korting tot 35 procent. Wel of geen abonnee en u waardeert onze journalistiek? Steun ons dan als tientjes lid als begunstiger!

 

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen