Jan Cocheret: Een warm avontuur

28 december 2021

De donkere dagen voor kerst zijn aangebroken. Om vijf uur is het al donker en het is koud. Ik houd niet van koud, ik houd van avontuur en dan het liefst in de warmte. Flink wat zomers geleden vloog ik met een klein vliegtuigje mijn zusje met een vriendin naar Noorwegen. Ze gingen een trektocht maken door de bergen. Op een oude militaire vliegkaart had ik vlak bij hun startpunt een vliegveld aan een Noorse fjord gevonden. Daar zou ik ze afzetten. Het was lekker weer en het zicht was goed, dus wat kon er misgaan? Eenmaal in de buurt van het vliegveld, zag ik een schattig dorpje, dat vanaf de oever van een fjord tegen de berghelling gebouwd was.

extra add 1ste alinea: 
1

Volgens de kaart lag het vliegveld aan het water van de fjord, maar ik zag niets dat ook maar enigszins op een landingsbaan leek. Na vier keer over de locatie gevlogen te hebben, gaf ik het op en we vlogen door naar een vliegveld iets verderop. Voor mijn passagiers was dit prima. Zij konden vanaf hier ook op pad. Mijn nieuwe doel was om het raadsel van het verdwenen vliegveld op te lossen. Ik stapte binnen bij de lokale vliegclub en legde het vraagstuk voor aan de dienstdoende vlieginstructeur. Hij keek mij aan en begon keihard te lachen: “Dat vliegveld bestaat alleen in de winter. Het wordt aangelegd op het bevroren ijs in de fjord!”

Ik moest hieraan denken, toen ik het filmpje zag van de HiFly Airbus A340, die vorige maand in de handen van captain Maripuri zachtjes op het ijs van Antarctica landde. Wat een avontuur! Zelf ben ik wel tientallen malen over de Noordpool gevlogen met een Boeing 777 tijdens de vluchten van Dubai naar de Amerikaanse westkust. Dat vond ik altijd een geweldig avontuur. Je stijgt op in de warmte van Dubai en vliegt dan urenlang naar het noorden. Het wordt steeds kouder en leger, totdat je koers boven de Noordpool binnen enkele minuten honderdtachtig graden draait naar koers zuid. Je vliegt rechtdoor, maar je kompas draait in een keer helemaal om. Buiten is het bizar koud en binnen zit je lekker warm aan een nog warmere kop koffie. Het uitzicht is fenomenaal en indrukwekkend. Hier moet je trouwens geen pech krijgen, want het dichtstbijzijnde vliegveld is een uur of drie vliegen. Of je moet natuurlijk op het ijs landen, net als onze Portugese captain Maripuri. Die had zich met zijn hele team natuurlijk wel maximaal voorbereid op deze speciale vlucht. Avontuur bestaat nog gelukkig steeds. Ook in de grote luchtvaart.

Deze column is eerder verschenen in Luchtvaartnieuws Magazine. Klik hier voor een abonnement of bestel een los nummer.

Extra advertentie tonen: 
1

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen