Jan Cocheret: Paspoortfoto’s

1 augustus 2011

FLITS! Gek word je er van! Zowel de foto's die ik moest inleveren voor mijn nieuwe paspoort als de foto's voor een Amerikaans visum waren afgekeurd. Er is nog maar weinig tijd om de nieuwe foto's in te leveren en ik ben steeds maar onderweg. Dat heb je soms als vlieger.

Tijdens een dagstop in Düsseldorf zoek ik op internet naar een gespecialiseerde pasfotowinkel. Niet al te ver van het vliegveld vind ik een fotozaak die vertrouwen inboezemt: Express Fotolabor Pempelfort. Een taxi is snel gevonden en vijftien euro later word ik voor de deur afgezet.

“Ich möchte gerne acht Bilder für mein …."
De struise Duitse heeft aan een half woord genoeg: “Setzen Sie sich!”
Terwijl ik ga zitten en mijn haar controleer, probeer ik duidelijk te maken dat het om vier Nederlandse en vier Amerikaanse pasfoto’s gaat.
“Alles klar, wir sind Profi’s!” FLITS!

Ieder land stelt weer andere voorwaarden aan pasfoto’s. Het lijkt allemaal precies op elkaar, maar er zijn talrijke verschillen en als de afmeting of de compositie niet correct is, vergeet het dan maar. De fotomevrouw heeft gelukkig een enorm schema met daarop de verschillende eisen van de meeste landen. Dat geeft vertrouwen. FLITS!

Amerikaanse foto’s zijn met vijf bij vijf centimeter iets groter dan die in de rest van de wereld. Van Uncle Sam mag je hoofd van kruin tot kin niet minder dan 25 en niet meer dan 35 millimeter meten. Je mag trouwens nergens in de wereld meer lachen op een pasfoto. Nee, het wordt er allemaal niet leuker op. FLITS! FLITS! “Das war es, ein Moment Bitte.”

Even later zijn de foto’s klaar. Voorzichtig leg ik uit dat mijn vorige foto’s zijn afgekeurd en ik vraag of ik ze misschien toch nog even mag nameten. “Natürlich, kein Problem”, is het vriendelijke antwoord.

Wat ik al vermoedde, is gebeurd. Mijn hoofd is drie millimeter te groot. De fotomevrouw vat het sportief op en maakt nieuwe afdrukjes voor hetzelfde geld, vijftien euro per vier foto’s. Dat is inclusief twee taxiritjes zestig euro voor acht foto’s. Een kniesoor die daarop let.

Reis de wereld rond en je maakt een hoop mee. Verschillende mensen, maten en stekkers. Maar vooral regels. Alles lijkt op elkaar, alleen is het meestal net weer even anders. Als vlieger heb je daar dagelijks mee te maken. Even niet opletten en je hebt geen geldig paspoort. Of erger….

Jan Cocheret
[email protected]

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen