Walter Schut: Hoop

Walter Schut
19 maart 2021

Begin maart konden de reiswinkels weer op afspraak open. Toegegeven; het liep nog niet echt storm. Maar toch. Er zijn meer goede berichten. Twee maanden geleden stonden we met Bulgarije op de laatste vaccinatie-plaats. Inmiddels zijn we hard op weg naar het Europese linker rijtje.

extra add 1ste alinea: 
1

Minister De Jonge wakkerde het optimisme verder aan. Einde Q2 zou twee derde volledig gevaccineerd kunnen zijn. De rest zou zijn eerst prik hebben gehad. Het is een op-de-achterkant-van-een-sigarendoos-berekening, maar geeft hoop. Ander voorbeeld: IC-baas Diederik Gommers riep in februari nog dat de IC’s vol lagen. Gommers kwam begin maart - notabene in de Libelle – met het bericht dat hij helemaal ‘hyper’ was. Er was volgens hem nu toch echt uitzicht op een normale vakantie deze zomer. Ook dat geeft de burger moed.

Er zijn meer tekenen van herstel. Begin april start de reisbranche een fieldlab voor coronavrije proefvakanties. De verwachting is daarna snel verder op te schalen. Minister Van Nieuwenhuizen gaf aan dat het kabinet met de branche dit aan het verkennen is om veilig op vliegvakantie te gaan. Goed voor de branche maar “ook voor mensen die snakken naar een vakantie”.

Officieel blijft het kabinet nog wat voorzichtig. Op 8 maart verlengde Rutte het reisverbod voor alle landen tot half april. De verwachting is echter dat men daarna weer tot een beoordeling per land komt. 23 maart horen we meer, maar Rutte en De Jonge repten van weer op vakantie gaan in de zomer en zelfs de meivakantie werd genoemd. Sinds lange tijd stond de reis- en luchtvaartbranche weer in het vizier van het kabinet. Ook belangrijk.

Klanten vinden het belangrijkst dat buitenlandse bestemmingen veilig en verantwoord zijn. Dat liet een ANVR/GFK-enquête begin deze maand zien. Even tijd voor elkaar in een ander land, een andere cultuur, bergen en heuvels, de zon voelen branden. Juist na een jaar thuiswerken is daar grote behoefte aan. Nederland is mooi hoor, maar na een reisverbod van een jaar snak je naar een ander land. De meeste niet-Europese bestemmingen houden naar verwachting een oranje reisadvies. De meesten slaan de binnenlanden van Afrika of Zuid-Amerika dus deze zomer nog even over.

Voor veel reisorganisaties is er nog een moeilijke weg te gaan. Vanaf half maart moeten de vorig jaar uitgereikte en gegarandeerde corona-vouchers worden terugbetaald. De opening deze zomer komt bij een aantal bedrijven dus net te laat. Uitermate zuur natuurlijk om in het zicht van de haven toch het bedrijf te moeten staken.

Spannende tijden dus, maar het glas is in ieder geval half vol. We spreken elkaar op deze plaats over twee maanden weer. De wereld ziet er dan echt anders uit, althans dat hoop ik.

Walter Schut
Adjunct-directeur ANVR

Deze column verscheen eerder in Luchtvaartnieuws Magazine. Word hier abonnee. Of klik hier om het magazine te bestellen. 

Extra advertentie tonen: 
1


Onbeperkte toegang

... tot Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws, plus iedere maand GRATIS het populaire en exclusieve Luchtvaartnieuws Magazine met achtergronden bij het nieuws. Makkelijk toegankelijk tot het nieuws op iedere denkbare contentdrager en in print (in Nederland tegen toeslag).

Klik hier om te profiteren van een fikse korting tot 35 procent. Wel of geen abonnee en u waardeert onze journalistiek? Steun ons dan als tientjes lid als begunstiger!

 

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen