MH17

MH17-ramp maandag herdacht in Vijfhuizen

17 juli 2023 | Door: 
ANP

VIJFHUIZEN - In Vijfhuizen (Haarlemmermeer) worden alle omgekomen inzittenden van vlucht MH17 herdacht. Het is negen jaar geleden dat het vliegtuig van Malaysia Airlines van Amsterdam naar Kuala Lumpur boven Oekraïne met een Buk-raket uit de lucht werd geschoten. Aan boord zaten 298 mensen, onder wie 196 Nederlanders.

Tweede Kamer steunt voorstel voor wrak MH17 in herdenkingscentrum

6 juli 2023 | Door: 
ANP

DEN HAAG - De Tweede Kamer staat positief tegenover het idee om het wrak van vlucht MH17 onder te brengen in een herdenkings- en documentatiecentrum. Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) liet weten met een "open houding" te kijken naar het voorstel dat onder de aandacht van de Kamerleden was gebracht door stichting Vliegramp MH17.

Hoekstra: zaak tegen Rusland over neerhalen MH17 gaat door

18 maart 2023 | Door: 
ANP

DEN HAAG - De zaak van Nederland en Australië tegen Rusland over het neerhalen van de MH17 wordt in behandeling genomen door de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO), laat minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) op Twitter weten. "Bemoedigend nieuws voor de nabestaanden."

Poetin geeft eretitel aan brigade die betrokken was bij MH17-ramp

21 februari 2023 | Door: 
ANP

MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin heeft een eretitel toegekend aan een brigade die betrokken was bij het neerhalen van vlucht MH17 in 2014. De leden van de 53e luchtafweerraketbrigade mogen zich voortaan "bewakers" noemen vanwege hun "vastberadenheid en moed", zo staat in een door Poetin getekende verklaring.

Rutte praat EU-leiders bij over aanwijzingen rol Poetin bij MH17

9 februari 2023 | Door: 
ANP

BRUSSEL - Premier Mark Rutte heeft de EU-leiders en de Oekraïense president Volodimir Zelenski bijgepraat over de bevindingen van de MH17-onderzoekers over de Russische president Vladimir Poetin. Het Joint Investigation Team concludeerde eerder deze week dat er "sterke aanwijzingen" zijn voor de persoonlijke betrokkenheid van Poetin bij het leveren van de raket waarmee het passagiersvliegtuig werd neergeschoten.

Nederland roept Russische ambassadeur op matje om MH17

8 februari 2023 | Door: 
ANP

DEN HAAG - De ambassadeur van Rusland is woensdag op het matje geroepen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken om MH17, zei premier Mark Rutte. Het internationaal onderzoeksteam JIT bracht woensdag naar buiten dat er "sterke aanwijzingen" zijn dat de Russische president Vladimir Poetin betrokken is geweest bij de inzet van de Buk-raket die vlucht MH17 heeft neergehaald.

Nieuwe resultaten in MH17-onderzoek gepresenteerd

8 februari 2023 | Door: 
Reismedia / ANP

DEN HAAG - Het Joint Investigation Team (JIT) presenteert woensdag nieuwe resultaten in het nog altijd lopende onderzoek naar de betrokkenen bij het neerhalen van Malaysia Airlines vlucht MH17. Het gaat om onderzoek naar de bemanning van de raketinstallatie waarmee het vliegtuig werd neergehaald en de verantwoordelijken voor de levering van het wapensysteem.

Drie MH17-verdachten krijgen levenslang, Poelatov vrijgesproken

17 november 2022 | Door: 
ANP

SCHIPHOL - De rechtbank heeft donderdag drie verdachten in het omvangrijke MH17-proces veroordeeld tot levenslange celstraffen voor hun betrokkenheid bij het neerhalen van de vlucht op 17 juli 2014. Dit leidde tot de dood van alle 298 inzittenden. Het gaat om rebellenleider Igor Girkin (51), zijn rechterhand Sergej Doebinski (60) en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko (50). Oleg Poelatov (56) is vrijgesproken.

Uitspraak MH17-proces ruim acht jaar na de ramp aanstaande

11 november 2022 | Door: 
ANP

SCHIPHOL - De rechtbank doet donderdag 17 november uitspraak in de rechtszaak over het neerhalen van vlucht MH17, ruim acht jaar na de ramp en meer dan 2,5 jaar na aanvang van het monsterproces.

Nabestaande MH17: goede zaak als ze Girkin in nekvel grijpen

16 oktober 2022 | Door: 
ANP

DEN HAAG - Het zou een goede zaak zijn als Igor Girkin, verdachte in het MH17-proces, "in zijn nekvel gegrepen wordt" en wordt uitgeleverd aan Nederland, reageert MH17-nabestaande Piet Ploeg, voorzitter van Stichting Vliegramp MH17. Oekraïne looft een beloning uit van 100.000 dollar voor tips die tot de overdracht van de Rus aan Oekraïne leiden. De man zou volgens Oekraïense media momenteel aan het front in Oost-Oekraïne zijn.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen