Vlucht PS752

Iran: verkeerd ingestelde radar oorzaak neerhalen Oekraïens vliegtuig

13 juli 2020 | Door: 
Niek Vernooij

TEHERAN - Het neerhalen van een Oekraïense Boeing 737 door Iraanse luchtdoelraketten is veroorzaakt door een verkeerd ingesteld radarsysteem. Dat heeft de Iraanse civiele luchtvaartautoriteit afgelopen weekend bekendgemaakt. Bij het neerhalen van vlucht PS752 kwamen 176 mensen om het leven.

Coronavirus vertraagt onderzoek neerhalen Oekraïense Boeing

14 april 2020 | Door: 
onze redactie

TEHERAN - Het onderzoek naar het neerhalen van een Boeing 737-800 van Ukraine International in Iran loopt vertraging op door het coronavirus. Experts uit Oekraïne en Canada kunnen niet naar Iran afreizen om de vluchtdatarecorders van het vliegtuig te onderzoeken.

'Iraanse piloot maakte melding van raketexplosies'

3 februari 2020 | Door: 
onze redactie

KIEV - Een Iraanse verkeersvlieger heeft in de ochtend van 8 januari melding gemaakt van explosies veroorzaakt door raketten in de omgeving van Teheran. Dat blijkt uit audio-opnamen die in het bezit zijn van de Oekraïense televisiezender 1+1. De Oekraïense president Zelenskiy heeft de authenticiteit van de opnamen bevestigd.

KLM wil weer over Irak en Iran vliegen

22 januari 2020 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

SCHIPHOL - KLM onderzoekt, in samenwerking met de Nederlandse inlichtingendiensten, of er weer over Irak en Iran gevlogen kan worden. De Britse en Duitse autoriteiten gaven woensdag aan dat het luchtruim weer gebruikt kan worden door passagiersvliegtuigen. Sinds begin januari kon dat uit veiligheidsoverwegingen niet.

Europese piloten: lessen MH17 zijn nog niet geleerd

21 januari 2020 | Door: 
Niek Vernooij

BRUSSEL - Het neerschieten van een Boeing 737-800 van Ukraine International boven Iran is een tragisch bewijs dat de lessen van MH17 over vliegen boven conflictgebieden nog niet zijn geleerd. Dat stelt de European Cockpit Association (ECA). Het ontbreekt volgens de pilotenbond in Europa nog steeds aan een effectief systeem om de risico's te verminderen.

'Video toont dat twee raketten Oekraïens vliegtuig raakten'

15 januari 2020 | Door: 
onze redactie

NEW YORK - Op videobeelden die in handen zijn van de New York Times is te zien dat de vorige week gecrashte Boeing 737-800 van Ukraine International werd geraakt door twee raketten. De beelden, gemaakt met een bewakingscamera, tonen dat het vliegtuig wordt geraakt door de eerste raket en een halve minuut later door een tweede.

Rouhani: straf voor verantwoordelijken neerhalen vliegtuig

14 januari 2020 | Door: 
Niek Vernooij

TEHERAN - Alle betrokkenen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van het vliegtuig van Ukraine International worden gestraft. Dat heeft de Iraanse president Hassan Rouhani gezegd tijdens een televisietoespraak, meldt AFP. “Iedereen die gestraft moet worden wordt gestraft.”

D66: keuze vliegen over gevaarlijke regio niet in de juiste handen

13 januari 2020 | Door: 
onze redactie

DEN HAAG - Het besluit om niet over een gevaarlijke regio te vliegen is nu niet in de juiste handen. Dat maakt dagblad NRC op uit een gesprek met D66-Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma en Jan Paternotte.

Per ongeluk neergeschoten: deze vliegrampen gebeurden eerder

11 januari 2020 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

SCHIPHOL - De vliegramp met vlucht PS752, waarbij een Boeing 737-800 van Ukraine International Airlines door Iraans geschut uit de lucht werd geschoten, staat niet op zichzelf. Door de jaren heen werden meerdere commerciële vliegtuigen, al dan niet per ongeluk, neergehaald.

Iran erkent neerhalen Oekraïens passagiersvliegtuig

11 januari 2020 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

TEHERAN - De Iraanse overheid heeft toegegeven dat luchtafweergeschut de Boeing 737-800 van Ukraine International Airlines heeft neergehaald. Het passagiersvliegtuig werd op 8 januari ‘per ongeluk’ uit de lucht geschoten omdat het werd aangezien voor een vijandig toestel.

Copyright Reismedia BV 2020