Jet Airways-vlucht vertrekt met volledig vrouwelijke crew vanaf Schiphol

Jet Airways Crew
23 februari 2018 - 11:47 | Door: 
Neal Luitwieler
| Foto: Jet Airways

SCHIPHOL - Jet Airways-vlucht 9W235 is vrijdagochtend met een volledig vrouwelijke crew vertrokken vanaf Schiphol naar Bangalore. De Indiase maatschappij spreekt over een unicum.

De volle Airbus A330-300 steeg rond elf uur vanochtend op vanaf de nationale luchthaven. Het toestel wordt bestuurd door Joshi Sangfeeta en Vakharia Hazel Dilip, en ook de rest van de 15-koppige bemanning behoort tot het vrouwelijke geslacht.

“Hoewel er niet bewust op gestuurd wordt, komt het gedurende het jaar met regelmaat voor dat een vlucht een volledig vrouwelijke bezetting heeft. Vandaag was dit unicum gegund aan Amsterdam Airport Schiphol”, aldus Rahul Taneja, de personeelsdirecteur van Jet Airways.

Volgens Taneja is de volledig vrouwelijke crew op de vlucht het gevolg van het gelijkekansenbeleid van zijn maatschappij. “Het aantal vrouwelijke piloten is inmiddels opgelopen tot meer dan 230 en het aandeel vrouwelijke medewerkers bedraagt binnen Jet Airways maar liefst 34 procent.”

KLM
Ook KLM voert wel eens vluchten uit met een geheel vrouwelijke bemanning. Dat zegt een woordvoerster in reactie op het bericht van de Indiase luchtvaartmaatschappij.

KLM zegt "meestal rond internationale vrouwendag" een vlucht uit te voeren met een 'ladies crew', bijvoorbeeld in 2014 naar Johannesburg. "We streven ernaar dat elk jaar te doen, maar het lukt niet altijd." Waarom KLM er tot nog toe weinig ruchtbaarheid aan heeft gegeven, kan de woordvoerster niet zeggen.

Bij KLM is 5 procent van de 2800 piloten vrouw, wat neerkomt op ongeveer 140 vrouwelijke (co-)piloten. Behalve Jet Airways en KLM vliegen nog meer commerciële luchtvaartmaatschappijen geregeld met een compleet vrouwelijke bemanning, waaronder Southwest Airlines, Ethiopian Airlines en Royal Brunei Airlines.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen