'Nederland moet koploper elektrisch vliegen worden’

11 september 2019 - 10:01 | Door: 
Niek Vernooij
| Foto: Wright Electric

DEN HAAG - Nederland moet koploper worden op het gebied van elektrisch vliegen. Dat vinden Tweede Kamerleden Jan Paternotte van D66 en Remco Dijkstra van de VVD. In het luchtvaartdebat doen ze woensdag een aantal voorstellen om elektrisch vliegen in Nederland te stimuleren.

Door in te zetten op elektrisch vliegen kan de uitstoot volgens D66 fors worden teruggedrongen. Omdat elektrisch vliegen veel stiller zal zijn, zullen mensen minder overlast hebben van overvliegende vliegtuigen, zo verwacht de partij.

“Net als elektrisch rijden kan elektrisch vliegen de luchtvaartwereld op zijn kop zetten. Laten we daar met Nederland in voorop lopen”, zegt Paternotte.

“Door te kiezen voor elektrisch vliegen kan Nederland voorop lopen, geld verdienen en klimaatverandering tegengaan”, stelt het kamerlid van D66. "Van alle Schipholvluchten vliegt 35 procent naar een bestemming binnen een straal van vijfhonderd kilometer. Dat zijn afstanden die goed met elektrische vliegtuigen bereikbaar zijn.”

In Luchtvaartnieuws Magazine zei Paternotte afgelopen zomer al veel te zien in vluchten met elektrische vliegtuigen naar Britse en Scandinavische bestemmingen. “Daarvoor is de trein geen alternatief. Dat soort bestemmingen zou wel ideaal zijn voor kleinere, elektrisch aangedreven vliegtuigen.”

Paternotte zou onder meer graag zien dat er geen slotbeperkingen van toepassing zijn op elektrische vliegtuigen.

De vijf voorstellen van D66 en VVD
1. Onthef elektrische vliegtuigen van slotbeperking
2. Creëer meer elektrische luchthavens
3. Introduceer elektrisch taxiën op Schiphol
4. Gratis parkeren voor elektrische vliegtuigen
5. Creëer een innovatiecluster Elektrisch en Hybride vliegen
 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen