Walter Schut: Buigen

19 mei 2020

Afgelopen november hebben ANWB, ANVR, Consumentenbond en het Garantiefonds SGR een voorstel gedaan aan “de politiek” om te komen tot een garantiefonds voor vliegtickets. Een reiziger moet immers maanden van te voren het volle ticketbedrag betalen en kan echt niet beoordelen hoe een airline er financieel voorstaat. En dat gaat regelmatig mis. In de afgelopen drie jaar zijn er alleen al in Europa zestien luchtvaartmaatschappijen failliet gegaan. De klant kan dan naar zijn geld fluiten of – indien onderweg – moet zelf maar zien terug te komen.

Voor het voorstel was veel politieke belangstelling bij diverse partijen en er werden gelijk kamervragen gesteld. Het voorstel is niet ingewikkeld want het is een copy-paste van een Deense wet; het kan en mag dus. Met 25 cent per ticket voor in Nederland opstappende passagiers kan je het probleem oplossen; er is steun van de reisbranche, consumentenorganisaties en de organisatie om het te regelen (SGR) staat klaar. Kat-in-het-bakkie zou je zeggen, maar minister Van Nieuwenhuizen zag het anders. In haar antwoord op 10 maart gaf ze aan dat het met failliete airlines wel mee viel en trouwens: de consument kon zich toch zelf verzekeren? Grappig om te zien dat de minister op 25 maart - koud twee weken later - een flinke buiging maakt in haar standpunt door de ILT opdracht te geven “de andere kant op te kijken” als airlines vouchers uitgeven. Dat is namelijk in strijd met de wet, maar zo schrijft de minister “luchtvaarmaatschappijen zijn onvoldoende liquide” en terugbetaling van tickets zal “tot grote financiële nood leiden”. Maar liefst twaalf maanden mogen consumenten en bedrijven de airlines met vouchers financieren met nul/nada/niente garantie bij faillissement. Andere landen gaan minder ver: daar moeten airlines gewoon de klant terugbetalen. Gaan ze failliet, dan blijft er niks voor de Nederlandse klant over.  Nederland wordt zo het afvoerputje. Oh ja: die airlineverzekeringen zijn ook acuut gestopt.

Niet gek dat dat wederom leidde tot kamervragen. Tot een ieders verbazing maakte de minister wederom een buiging. In de beantwoording eind april geeft de minister aan zich in Europees verband te willen inzetten voor een garantie op luchtvaartvouchers én ze wil de mogelijkheid verkennen om een Europees garantiefonds voor vliegtickets op te zetten.
Nou bestaat er al een Europese pakketreizenwet. Daarin is een garantie voor de klant opgenomen voor het geval een reisorganisator failliet gaat. Hoe ziet die garantie er uit? Nou, heel simpel: in die Europese richtlijn is opgenomen dat elk land er voor moet zorgen dat dat wordt geregeld: dus is in Nederland het garantiefonds SGR, in België de GfG, enz. De minister kan dus gewoon aan de rest van Europa het goede voorbeeld geven en een Nederlands garantiefonds voor vliegtickets opzetten. Denemarken is haar al voorgegaan.

Ach: Churchill zei al bijna 80 jaar geleden “Democratie is de noodzaak om af en toe te buigen voor de mening van anderen”. De minister moet dus hiervoor nog één keer een kleine buiging maken, maar ze heeft de afgelopen weken laten zien dat ze daar goed in is!

Walter Schut
Adjunct-directeur ANVR

Deze column verscheen eerder in Luchtvaartnieuws Magazine. Word hier abonnee. Of klik hier om het magazine te bestellen.

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen