Virgin Galactic vliegt voor het eerst in 2 jaar richting ruimte

Virgin Galactic
25 mei 2023 - 18:32 | Door: 
ANP
| Foto: Virgin Galactic

TRUTH OR CONSEQUENCES - Virgin Galactic, het ruimtevaartbedrijf van zakenman Richard Branson, heeft zijn eerste bemande vlucht richting de ruimte in ongeveer twee jaar tijd uitgevoerd. Een vaartuig ging donderdag naar de rand van de dampkring, met zes Virgin-medewerkers als testpiloten aan boord.

Bij Virgin zitten de passagiers in een ruimtevliegtuig dat onder een draagvliegtuig hangt. Samen stegen ze donderdag op vanaf ruimtebasis Spaceport America in de staat New Mexico. Na het opstijgen, op ongeveer 15 kilometer hoogte, liet het vliegtuig het ruimtevaartuig vallen. De motor ging aan en het toestel steeg naar zo'n 100 kilometer hoogte, met drie keer de snelheid van het geluid. Op de grens van de ruimte waren de bemanningsleden een paar minuten gewichtloos. Ze zagen de kromming van de aarde en de grens tussen onze planeet en de oneindigheid van het heelal. Daarna keerde het toestel door de zwaartekracht terug naar de aarde.

In juli 2021 ging Branson zelf met zo'n raketaangedreven vliegtuig van zijn bedrijf richting de ruimte. De excentrieke zakenman hoopte dat dit het begin van een winstgevend project zou worden. Virgin wilde de tickets naar de ruimte voor enkele honderdduizenden dollars per stuk verkopen. Bij de vlucht van Branson bleek het toestel echter uit koers te zijn geraakt. Daarom lag het ruimtevaartprogramma een tijdje stil.

Branson is met Virgin Galactic verwikkeld in een concurrentiestrijd met SpaceX van Elon Musk en Blue Origin van Jeff Bezos. Zij willen allemaal toeristische vluchten naar de ruimte verkopen. Musk heeft een toeristische rondvlucht naar de maan verkocht aan een Japanse miljardair. SpaceX en Blue Origin zijn daarnaast betrokken bij het ruimtevaartprogramma van de Amerikaanse overheid. Woensdag viel definitief het doek voor een ander ruimtevaartbedrijf van Branson, Virgin Orbit.

Extra advertentie tonen: 
1
extra add 1ste alinea: 
1
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen