Schiphol Shopping Centre wereldwijd vijfde qua omzet

26 maart 2007 - 2:00
SCHIPHOL - Het Schiphol Shopping Centre bezet met 310 miljoen euro wereldwijd een vijfde plaats, gemeten naar omzet in belastingvrije winkels. Dat meldt het reismagazine Advanced Traveller van reisorganisatie ATP in de nieuwste uitgave. Het blad staat in het teken van het jubileum van vijftig jaar tax free shops op Schiphol. Op 15 april 1957 werd de eerste belastingvrije winkel in gebruik genomen.

Naar aanleiding van dit jubileum belicht Advanced Traveller het fenomeen van belastingvrije winkels vanuit verschillende invalshoeken. Zo blijkt de onbetwiste nummer 1 qua omzet: de duty free shops van de Londense luchthaven Heathrow, waar de waarde van de verkopen ongeveer twee keer hoog zo is als op Schiphol. De top tien van belastingvrije centra bestaat wereldwijd vrijwel uitsluitend uit internationale luchthavens. Alleen de Finse Silja Line Ferries nestelt zich tussen de luchthavens op de achtste plaats.

In totaal werd in 2005 (de cijfers van 2006 zijn nog niet bekend) over de hele wereld 20,8 miljard euro in belastingvrije winkels uitgegeven. Daarvan namen de shops op luchthavens 10,9 miljard, dus ruim de helft, voor hun rekening. De verkoop aan boord van vliegtuigen bedroeg 1,5 miljard euro (zeven procent van de totale verkoop).

Geografisch gezien is Europa koploper met 43 procent van de wereldwijde verkoop van belastingvrije goederen (8,8 miljard euro). Dat blijkt uit cijfers van het Zweedse onderzoeksbureau Generation Group waarover Advanced Traveller beschikt.

Op Schiphol neemt het totaalbedrag aan bestedingen door passagiers nog steeds toe. Van drie miljoen euro in 1957 gaat de omzet vijftig jaar later richting de 400 miljoen euro. Die groei komt echter vooral voor rekening van grotere aantallen passagiers, want het uitgavenpatroon per reiziger daalt de laatste jaren.

Uit onderzoek dat de Business Area Consumers van Schiphol uitvoerde blijkt tevens dat het bedrag dat een internationaal vertrekkende passagier gemiddeld uitgeeft in een halve eeuw ‘slechts’ ruim twee keer groter is geworden: van 7,80 euro in 1957, via een piek van 21,30 euro in 1987, naar 16,70 euro in 2005.

Die afname houdt verband met een Europese maatregel waardoor er in 1999 een einde kwam aan de belastingvrijstelling voor aankopen op vluchten binnen de Europese Unie.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen