'Plan voor nieuwe zakelijke airline op Maastricht'

11 januari 2019 - 14:41 | Door: 
Niek Vernooij
| Foto: Reismedia

MAASTRICHT AIRPORT - Er wordt gewerkt aan de oprichting van een nieuwe luchtvaartmaatschappij die zakelijke vliegverbindingen vanaf Maastricht Aachen Airport moet gaan aanbieden. Fons Latour, Head of Aviation Development van de luchthaven, hoopt dat het initiatief van de grond komt.

“Het plan is om routes te starten naar Londen en München, en mogelijk nog meer. Dat is nog niet in kannen en kruiken, de initiatiefnemers zijn bezig om voldoende kapitaal binnen te halen. Maar ze zijn in een vrij vergevorderd stadium.”

Wie er achter het initiatief zit kan Latour nog niet zeggen. Ook een mogelijke startdatum van de vluchten is op dit moment nog niet in zicht. “Dat kan twee maar ook zes maanden duren. We geven ze alle tijd.”

In 2013 werd ook al een poging gedaan om een luchtvaartmaatschappij op te richten die Maastricht Aachen Airport als thuisbasis moest krijgen. Maastricht Airlines, zoals de maatschappij heette, kwam door allerlei tegenslagen uiteindelijk niet van de grond. Datzelfde gold voor Wings of Maastricht in 2011.

Ongeacht dit nieuwe regionale initiatief wel of niet van de grond komt rekent Maastricht Aachen Airport in 2019 op een verdere stijging van het aantal passagiers. In 2018 passeerden al zo’n 290.000 reizigers de luchthaven, ongeveer een derde meer dan een jaar eerder.

Corendon breidt uit
De verwachte groei voor 2019 is vrijwel volledig toe te schrijven aan touroperator/airline Corendon, dat gedurende het hele zomerseizoen twee Boeing 737’s in Zuid-Limburg stationeert. Afgelopen zomer vloog Corendon alleen tijdens het hoogseizoen met twee toestellen vanaf Maastricht.

De extra capaciteit stelt Corendon in staat de capaciteit op bestaande routes te vergroten en nieuwe routes te openen. Nieuwe Corendon-bestemmingen zijn de Canarische Eilanden (Gran Canaria en Tenerife), het Turkse Izmir en Samos en Lesbos in Griekenland.

Ook nieuw is Palermo op Sicilië, dat de vluchten naar Catania en Trapani op hetzelfde Italiaanse eiland vervangt. Wel zijn Ibiza en Enfidha (Tunesië) uit het Corendon-aanbod verdwenen. Verder opent Ryanair een nieuwe lijndienst naar Malta, de vierde route van de Ierse prijsvechter vanaf Maastricht.

Lees een uitgebreid artikel over de ontwikkelingen op Maastricht Aachen Airport (zowel op passagiers- als vrachtgebied) in de januari-editie van Luchtvaartnieuws Magazine. Klik hier en word abonnee, of bestel een los nummer.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen