Familieleden van de slachtoffers van twee grote Boeing 737 MAX-crashes hebben de Amerikaanse justitie gevraagd een boete van maximaal bijna 25 miljard dollar te eisen tegen de vliegtuigbouwer. Volgens een advocaat van de nabestaanden zou die straf "juridisch gerechtvaardigd en duidelijk passend" zijn. Hij spreekt in een brief aan justitie van "de dodelijkste bedrijfsmisdaad in de geschiedenis van de Verenigde Staten".

Transavia 737

Sinds april is de standaard handbagage-rolkoffer niet meer gratis bij Transavia en dat heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. De maatregel levert de Nederlandse maatschappij en haar Franse zusterbedrijf in totaal meer dan 100 miljoen euro per jaar op.

Airbus A350F

Airbus levert de A350F een half jaar later dan gepland af aan Air France-KLM vrachtdochter Martinair. De luchtvaartmaatschappij krijgt de vrachttoestellen pas vanaf 2027.

Boeing-MAX-Renton(c)Boeing

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit heeft bekendgemaakt een onderzoek te zijn begonnen naar tweederangs titanium dat zowel in toestellen van Boeing als Airbus is geplaatst. Het materiaal is afkomstig uit China en met vervalste papieren doorgeleverd. Twee productiebedrijven hebben verklaard “kleine roestgaatjes” te hebben ontdekt, terwijl titanium juist corrosievrij is.

WestJet 787

WestJet heeft woensdag bekendgemaakt de komende dagen zeker veertig vluchten te annuleren wegens een dreigende staking van het technisch personeel. De Canadese partner van KLM is in afwachting van een uitspraak van de toezichthouder over de situatie.

Luchtvaartnieuws reclame block mobiel onder 1ste 5 berichten

Meld u aan voor de dagelijkse nieuwsbrief

Weer vertraging voor nieuwe Air Force One

19 juni 2024 | Door: 
onze redactie

De (nieuwe) Amerikaanse president zal nog langer moeten vliegen in de oude Air Force One. De eerste vlucht van het nieuwe presidentiële toestel, officieel aangeduid als de VC-25B, is met nog eens 16 maanden uitgesteld.

Croatia Airlines onthult ‘nieuw’ kleurenschema voor Airbus A220

19 juni 2024 | Door: 
onze redactie

Croatia Airlines staat aan de vooravond van een flinke vlootvernieuwing. De Kroatische maatschappij gaat de hele vloot vervangen door Airbus A220’s. Croatia Airlines verwacht haar eerste A220 in juli en daarom werd in Zagreb het vernieuwde kleurenschema voor de toestellen gepresenteerd.

Calhoun: cultuur op werkvloer bij Boeing 'verre van perfect'

18 juni 2024 | Door: 
ANP

De cultuur op de werkvloer van Boeing is "verre van perfect", maar de vliegtuigfabrikant boekt wel vooruitgang. Dat zei topman David Calhoun aan het begin van een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat over problemen met de kwaliteitscontroles bij de productie van vliegtuigen. Nadat een Boeing 737 MAX 9 in januari kort na het opstijgen een deurpaneel had verloren, komen steeds meer signalen naar buiten dat het concern het niet zo nauw neemt met veiligheidsvoorschriften.

 

Overig nieuws

Overig nieuws

Landingsbaan RTHA afgesloten door ongeluk met klein vliegtuig

19 juni 2024 | Door: 
ANP/Reismedia

Een klein vliegtuigje is woensdagmiddag naast de landingsbaan van Rotterdam The Hague Airport beland. Er zat één persoon in, voor zover bekend lijkt diegene ongedeerd, aldus een woordvoerster. De baan is afgesloten zodat het vliegtuigje geborgen kan worden.

Codeshare-overeenkomst JetBlue en British Airways goedgekeurd

19 juni 2024 | Door: 
onze redactie

British Airways en JetBlue hebben toestemming gekregen voor een codeshare-overeenkomst van het Amerikaanse Ministerie van Justitie (Department of Justice) op Amerikaanse en Europese routes.

Lufthansa breidt entertainmentaanbod tijdens korte vluchten uit

19 juni 2024 | Door: 
onze redactie

Passagiers aan boord bij Lufthansa zullen zich niet snel meer vervelen. De Duitse luchtvaartmaatschappij breidt de mediaselectie aan boord van korte- en middellangeafstandsvluchten flink uit. Passagiers kunnen via het wifinetwerk FlyNet 45 Duitstalige en Engelstalige tijdschriften lezen op hun eigen smartphone of tablet.

Oekraïense vluchtelingen worden op Schiphol vastgezet in de cel

18 juni 2024 | Door: 
ANP

Oekraïense vluchtelingen die met het vliegtuig naar Nederland komen, worden sinds enkele maanden bij aankomst dagenlang vastgezet in de cel. Dit terwijl alle gevluchte Oekraïners volgens Europese afspraken recht hebben op bescherming. Juristen noemen de praktijk "disproportioneel". Dat schrijft NRC.

Lelystad Airport in september twee weken dicht voor onderhoud

18 juni 2024 | Door: 
onze redactie

Lelystad Airport is van 2 tot 16 september dicht voor vliegverkeer vanwege werkzaamheden. Hoewel de luchthaven nog niet geopend is voor vakantievluchten, en het onzeker is of dat überhaupt nog doorgaat, wordt Lelystad wel veel gebruikt door zakenjets en general aviation.

Hainan Airlines gestart met derde lijndienst vanaf Brussels Airport

18 juni 2024 | Door: 
onze redactie

Het Chinese Hainan Airlines is dinsdag gestart met de derde lijndienst vanaf Brussel: naar Shanghai. Vanaf nu vliegt de maatschappij vier keer per week op die route met een Boeing 787-9. Geheel nieuw is de lijndienst niet: tot 2019 werd die ook al door Hainan aangeboden.

Topvacatures

Video

Boeing 737 Transair van de baan op luchthaven Dakar

9 mei 2024 | Door: 
onze redactie

Een door Air Sénégal van Transair gecharterde Boeing 737-300 is donderdagochtend rond 01.00 uur tijdens de start van de baan geschoten op Blaise Diagne International Airport bij Dakar in Senegal. Volgens het ministerie van Transport zijn er bij het ongeluk tien mensen gewond geraakt, onder wie een piloot.

In beeld: eerste Airbus A380 voor Global Airlines aangekomen in Verenigd Koninkrijk

2 mei 2024 | Door: 
onze redactie

De eerste Airbus A380 voor de nieuwe Britse maatschappij Global Airlines is woensdag aangekomen in het Verenigd Koninkrijk, op de luchthaven van Prestwick in Schotland. Het toestel vloog daar via Montreal naartoe vanuit de Mojavewoestijn in de Verenigde Staten, waar het stond opgeslagen en de afgelopen weken werd voorbereid op heringebruikname.

Dubai investeert 33 miljard euro in bouw van 's werelds grootste luchthaven

29 april 2024 | Door: 
onze redactie

Dubai heeft zondag de nieuwste plannen aangekondigd voor de uitbreiding van Al Maktoum Airport, momenteel de tweede luchthaven van de stad, tot ’s werelds grootste luchthaven. Het emiraat investeert daar 128 miljard dirham in, omgerekend 33 miljard euro.


Nieuws van Partners

7 dagen Bonaire, vlucht €549 p.p.

Vlieg voordelig met de Boeing 787 Dreamliner naar de beste duiklocatie in het Nederlands Koninkrijk? Vanuit Flamingo Airport ben je zo bij een van onze hotels en appartementen. Boek nu voor de laagste prijs.

Met de trein naar Londen, vanaf €100 retour

In Londen moet je deze zomer minimaal 1 keer zijn geweest! Voor maar €100 heen en weer naar hartje Londen vanaf Rotterdam Centraal. Wees snel, het aantal goedkope tickets is namelijk beperkt! Je kunt jouw tickets gratis wijzigen tot 7 dagen voor vertrek.

Met de trein naar Parijs, vanaf €35 enkele reis

Ontdek of herontdek de Franse hoofdstad. Boek ruim van tevoren uw reis naar Parijs en profiteer van het laagste tarief zodat u nog meer kunt genieten nog meer te kunnen genieten van de duizenden schitteringen van de lichtstad. NS International heeft voor u twee wandelingen gemaakt die u gratis kunt downloaden.

 

Poll

Partners van Luchtvaartnieuws

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen