Paul Grove: De cockpitkluisdeur

4 juni 2016

Na de zelfmoord van een van de piloten van het Germanwings-toestel werd de regel ingesteld om minimaal twee mensen in de cockpit te hebben. Heeft dit de veiligheid vergroot? Ik denk het niet, zelfs op termijn denk ik dat er een nieuw risico kan ontstaan bijvoorbeeld de cabine crew infiltrant of gelegenheidscrimineel. Worden cabine crews ook psychologisch onderzocht?

Bij een kerncentrale in België bleek een infiltrant jarenlang te hebben gewerkt. Alle gegevens zoals ook over de beveiliging speelde hij door. Nu is het gelukkig uiterst moeilijk om in een kerncentrale op de meest gevoelige plaatsen te komen, laat staan daar ook nog iets uit te richten. Helaas in de luchtvaart is dat een stuk makkelijker. Je wacht tot een van de vliegers naar het toilet gaat en je grijpt je kans.

Piloten worden aan de lopende band gekeurd, getest en tegen het licht gehouden. Nu nog meer na de Duitse ervaring. Ook keuringsartsen zelf moeten tegen het licht gehouden worden (wat niet gebeurt). Die hebben nu de mogelijkheid iemand met minder prettige bedoelingen door te laten.

Cockpit hermetisch op slot is dus een belachelijke regel. Er moet een mogelijkheid blijven om vanuit de cabine de cockpit in te komen. Ook dat de deur bestand is gemaakt om zelfs een explosie te doorstaan, is onzinnig, waarom? Een vliegtuig is tijdens de vlucht een opgeblazen cilinder. Klein bommetje en de hele zaak vliegt uit elkaar. Het enige wat daarna heel op de grond komt is die cockpit deur.

Waarom werd de regel twee man in de cockpit ingevoerd? Simpel, omdat Germanwings een vlieger aannam die in het verleden al meerdere mentale problemen had. Bij een overschot aan werkloze verkeersvliegers ga je toch geen probleem-vliegers aannemen? Dat is dus al de eerste misser. Dat de betreffende artsen die informatie niet doorgaven aan de maatschappij is de tweede misser. Je hoeft het medisch geheim niet te schenden om gewoon even een telefoontje te plegen om door te geven aan de werkgever dat mijnheer zus en zo niet mag vliegen.

Het afsluiten van de cockpitdeur is een andere belachelijke regel. Er moet altijd een mogelijkheid zijn voor de captain of co-pilot om die deur te openen, altijd. Daarbij het is ook nog een indicatie dat de veiligheidscontroles blijkbaar onvoldoende zijn. Als het zo door gaat, gaat de afgesloten cockpit deur meer mensen het leven kosten, dan de aanslagen op de Twin Towers, dat kan toch nooit de bedoeling zijn?

Overhaast allerlei maatregelen nemen zonder eerst diepgaand onderzoek heeft geen zin. Je hebt voor je het weet een ander gevaar binnengehaald, zeker in de luchtvaart.

Mijn advies; de regel van minimaal twee mensen in de cockpit per direct afschaffen en de regels betreffende afgesloten cockpit deur ook eens tegen het licht houden. Bijvoorbeeld het slot aanpassen voor een tijdelijke eenmalige code, vanuit de cockpit in te stellen, voordat je de cockpit verlaat, waarmee je die deur altijd kan openen om weer binnen te komen. Technisch gezien een eenvoudige aanpassing.

Paul Grove
[email protected]

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

21-12-22, 11:12
02-08-21, 08:08
23-11-20, 10:11
23-11-20, 10:11
16-07-20, 12:07
24-06-19, 02:06
Herman Mateboer
01-06-19, 09:06
21-05-19, 12:05
06-05-19, 12:05
29-04-19, 09:04
25-04-19, 09:04
23-11-18, 03:11
Herman Mateboer
20-11-18, 10:11
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen