Miriam Kartman en Vincent van Hooff: De kracht van het blauwe hart

KLM crew
24 maart 2020

Deze ingezonden blog van KLM'ers Miriam Kartman (EVP Inflight Services) en Vincent van Hooff (EVP Flight Operations) is gericht aan het vliegend personeel van de luchtvaartmaatschappij.

Dagelijks zien we indrukwekkende en emotionele beelden van passagiers, die opgelucht zijn dat KLM ze naar huis vervoert. Schrijnende verhalen horen we van onze klanten, die uren en soms zelfs dagen nauwelijks gegeten of gedronken hebben. Crews worden op luchthavens en aan boord met applaus ontvangen. Daar zijn wij trots op. Maar het vraagt ook veel. Voor en achter de schermen. Jullie als crew hebben daarin een uitzonderlijke positie. De regering vraagt ons zoveel mogelijk thuis te blijven, maar jullie gaan de wereld over om je werk te doen. We hebben elkaar daarvoor keihard nodig: op de grond, aan boord en op de route. Ook op kantoor slaan we de handen ineen en overstijgen we de grenzen van afdelingen. Vandaar ook deze gemeenschappelijke column voor alle collega's van Inflight Services en Flight Operations.

Samen staan we voor dilemma’s. We willen heel graag passagiers repatriëren, zorgen voor jullie gezondheid en die van de passagiers. Helaas kunnen we jullie zorgen over mogelijke besmetting niet wegnemen. Het is bijvoorbeeld onmogelijk om in een vliegtuig 1,5 meter bij elkaar vandaan te blijven. De teruglopende passagiersaantallen maakt wel dat we op sommige vluchten passagiers verder uit elkaar kunnen zetten. We zitten bovenop alle veranderingen en volgen de regels van externe deskundigen en KHS. Zo proberen we de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden en jullie zoveel mogelijk te beschermen.

We begrijpen dat dit niet voor iedereen snel genoeg gaat. Aan boord zijn jullie het beste in staat om op basis van de situatie te doen wat nodig is. Daar geven we dan ook de ruimte voor. We hebben sinds zondag (22 maart) de service op ICA tot een minimum teruggebracht en vanaf woensdag is dat op Europa ook zo.

Omdat we zoveel communiceren in diverse updates, tegels en kanalen en er zoveel verschillende verhalen de ronde doen, willen we de belangrijkste maatregelen van de afgelopen dagen samenvatten. Zo hebben jullie als cabine en cockpit crew een gemeenschappelijk overzicht.

De belangrijkste maatregelen op een rij

 • Vanaf 30 maart vliegen we nog ongeveer 10 procent van ons netwerk. Dit mini-netwerk heeft als uitgangspunt zo kort mogelijke omlopen en zo veel mogelijk kist-crew gelijkloop.
 • We zorgen dat alle bemanning mee teruggaat als er een laatste vlucht is op een bestemming.
 • We zijn continu in contact met de stationmanagers wereldwijd, zodat we snel op de hoogte zijn van nieuwe restricties voor passagiers en crew. Waar nodig neemt Crew Control contact op met ingedeelde crew.
 • Als alternatief voor het openbaar vervoer kun je tot 24u (gratis) parkeren in de WTC-parkeergarage op Schiphol. Meld je wel vooraf aan.
 • BMC is alleen toegankelijk voor mensen die er moeten zijn. Houd afstand van andere crews.
 • Je mag nu tot drie keer door de crew security scan gaan voordat er fouillering uitgevoerd moet worden (als het alarm blijft afgaan). Je kunt eventueel ook gebruikmaken van de crew lanes in vertrek 2 en 3; hier staat ook een security scan. De security officers werken volgens de richtlijnen van het RIVM.
 • De richtlijnen over handschoenen in de service is gewijzigd en mondkapjes zijn inmiddels weer beschikbaar in het bemanningencentrum (2 per persoon).
 • Er zijn wegwijskaarten gemaakt om passagiers bij het boarden zonder contactmoment de goede kant op te wijzen naar hun stoel.
 • Een van de toiletten kan geblokt worden voor crew, zodat de hygiëne- maatregelen nageleefd kunnen worden.
 • Het product en de service-onderdelen aan boord zijn aangepast om voor zo min mogelijk contactmomenten tussen crew en passagiers te zorgen. WBC en ICA-M hebben dezelfde catering. Snacks en tidbits zijn aan boord, maar hoeven niet meer actief aangeboden te worden en alleen water verstrekken is voldoende. Vanaf 25 maart is de one-shot service beladen op alle Europese vluchten. Deze kunnen voor het instappen op de stoelen geplaatst worden en passagiers kunnen hun afval zelf mee van boord nemen.
 • Er hoeft geen cabinelid meer bij de overwing te staan.

Onze wereld staat op zijn kop. Veel is onzeker, terwijl jullie juist behoefte hebben aan houvast. En die houvast zijn op dit moment onze mensen, onze blauwe vliegtuigen en onze passagiers. Daar ligt de kracht van het blauwe hart. We vliegen nog en brengen mensen naar huis. Daar zijn we ontzaglijk trots op. Heel veel dank voor jullie professionaliteit en inzet in deze bizarre tijden!

Miriam Kartman en Vincent van Hooff
KLM EVP's Inflight Services en Flight Operations

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

21-12-22, 11:12
02-08-21, 08:08
23-11-20, 10:11
23-11-20, 10:11
16-07-20, 12:07
24-06-19, 02:06
Herman Mateboer
01-06-19, 09:06
21-05-19, 12:05
06-05-19, 12:05
29-04-19, 09:04
25-04-19, 09:04
23-11-18, 03:11
Herman Mateboer
20-11-18, 10:11
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen