De dierenpartij wil een vliegtaks die een paar miljard moet opbrengen. Elk ticket wordt dan dus een paar honderd euro duurder. Of er dan nog veel wordt gevlogen, is de vraag, maar ze mag het willen; we leven in een vrij land. Met drie zetels in de Tweede Kamer zal het allemaal nog wel even duren.
De partij wil trouwens ook geen wilde dieren meer in Artis. Dat vind ik bedenkelijker. Het betekent dat de wat minder vermogenden überhaupt geen levende olifanten of leeuwen kunnen zien. Niet iedereen kan immers op safari naar Afrika. Kinderen van ouders die niet veel te makken hebben, moeten het volgens de dierenpartij dus maar doen met plaatjes of een film over wilde dieren.
Een stap verder is nu een voorstel van deze partij om reclame voor fossiele producten te verbieden. Afgelopen maand ging de gemeenteraad van Den Haag daar zelfs mee akkoord.
Feitelijk bepaalt de meerderheid in een gemeente hiermee wat inwoners van deze gemeente mogen lezen en zien; wat de meerderheid niet wil, wordt voor de rest verboden. Aan Voltaire wordt de uitspraak toegewezen: ‘Ik verafschuw wat u zegt, maar ik zal uw recht om het te zeggen met mijn leven verdedigen.’ Dat ben ik wel met Voltaire eens, maar de meerderheid in de gemeente Den Haag heeft daar dus geen boodschap aan. Op milieugronden worden maatregelen genomen die uw en mijn vrijheid om onze mening te uiten of reclames over vakantiebestemmingen te lezen beperkt. De relatie tussen doel (schoner milieu in Den Haag) en middel (minder vervuiling door vliegverkeer) is ver te zoeken. De vervuiling van een Hagenees die op Schiphol vertrekt zal de luchtkwaliteit in Den Haag niet veranderen. Wil je Hagenezen op andere gedachten brengen, dan kun je ze toch ook over je opvatting informeren (bijvoorbeeld op de bushokjes) en zelf een keuze laten maken?
Heel vreemd is dat het verbieden van reclame voor vlees in het voorstel haastig is doorgestreept. Dat heeft natuurlijk meer te maken met het verkrijgen van een meerderheid dan met het milieu. Willekeur is daarmee troef en het heeft alles van een proefballonnetje. Dat de vrijheid van meningsuiting daarmee om zeep wordt geholpen, kan ze gewoon geen fluit schelen.
Dezelfde gemeente doet trouwens wél haar stinkende best om XR-demonstraties te blijven toestaan. Ook daar vind ik wat van, maar in lijn van Voltaire probeer ik daar in mijn denken zo ruim mogelijk in te zijn. Enkele maanden geleden trouwens zouden vertegenwoordigers uit de luchtvaart een gesprek hebben met Kamerleden. Dat stond XR niet aan, dus werd het gebouw geblokkeerd. Mijn mogelijkheid om hier met volksvertegenwoordigers over te spreken werd door XR onmogelijk gemaakt.
Ik ben niet voor ongebreidelde luchtvaart. De ‘stiller, schoner, zuiniger’-plannen zijn wat mij betreft het minimum. Het hebben van een andere opvatting over de oplossing van hetzelfde probleem wordt echter niet geaccepteerd. Respect voor andersdenkenden is ook bij deze lieden ver te zoeken.