Paul Grove: MH370, ongeval of roofmoord?

6 augustus 2015

Sinds 8 maart 2014 is er nog maar weinig boven water gekomen. Wat is er nu zoal bekend en wat zijn de niet beantwoorde vragen? De gezagvoerder had thuis een flight simulator, die bleek bewust gewist, wat had hij te verbergen? De transponder werd bewust afgezet. Het ACARS-systeem werd bewust uitgeschakeld en dat doe je niet eenvoudig met een schakelaar.

Na het verlaten van de verkeersleiding van Maleisië, werd de volgende verkeersleiding van Vietnam, bewust niet opgeroepen. Van een noordoostelijke koers werd bewust een bocht gemaakt naar het westen. Er werd bewust gedaald om radardetectie te voorkomen. Voor mij zijn deze bewust gemaakte handelingen zo duidelijk afwijkend, dat ik niet meer uit kan gaan van een ongeval. Zou het roof kunnen zijn? Wat willen wij nog meer weten? Op de eerste plaats: wat zat er werkelijk aan lading aan boord? Er werd dagen gewacht alvorens de vrachtbrief boven water kwam. Op de vrachtbrief stond 4 ton mangosteen. Mangosteen heeft niets te doen met mango en niets met steen, het is een vrucht van een 20 tot 80 meter hoge boom. Was de lading niet 4 ton goud? Wilde men hier niet bewust de waarde van de lading verdoezelen?

Waren en nog andere kostbaarheden aan boord, zoals diamanten of geld? Hoeveel brandstof was er aan boord; Er was extra, maar hoeveel en is dat normaal op deze vlucht of werd hierom gevraagd? Week dit af van andere vluchten? Had iemand van de crew deze vlucht aangevraagd of al eerder gevlogen? Zo ja, hoe vaak dan? Wat is er teruggevonden op de harde schijf van de eigen simulator van de captain? Met wissen krijg je niet alles weg, of was de harde schijf geformatteerd?

Waar is de captain geweest in het afgelopen jaar, zakenreis, vakantie, andere aangevraagde vluchten? Naar wie belde de gezagvoerder vlak voor vertrek? Was er een relatie met een ander crewlid? Is er een opsporingsverzoek uitgevaardigd naar de captain? Wat waren de kostbaarheden van de passagiers? En staan die nu op een opsporingslijst? Is er een opvallende vermindering van kapingen rond Somalië? Welke schepen hebben de kleine eilandjes in de Indische Oceaan aangedaan of was er een ongebruikelijk bezoek van een schip in een ruime periode voor de verdwijning? Bijvoorbeeld in het zuiden van India? En wat deden die daar?

Zelf houd ik rekening met het volgende, het is alleen maar een veronderstelling!
Copiloot ging of moest uit de cockpit en de cockpitdeur ging achter hem op slot. Het systeem om de cabinedruk op peil te houden werd uitgeschakeld (packs off). Paar minuten later kwamen de zuurstofmaskers tevoorschijn voor de passagiers, dat gaat automatisch. Tien minuten later was de zuurstof op en een kwartier later was iedereen aan boord overleden op de gezagvoerder na, die had zijn crew zuurstof masker op.

Packs gaan weer aan. Vliegtuig vliegt op de automatische piloot naar een afgesproken punt in de Indische oceaan. De gezagvoerder pakte de bijl, altijd aanwezig in de cockpit en ging naar een van te voren bepaalde plaats in de cabine om de vloer te openen. De kostbare lading wordt naar boven gebracht, een hele klus! Deze wordt opgestapeld bij de nooduitgangen boven de vleugel. Misschien was er ook nog tijd over om de passagiers te ontdoen van geld en kostbaarheden. Alle glijbanen (boten) die aan de deuren zitten worden afgekoppeld, zodat ze niet opblazen.

Aangekomen op het afgesproken punt in de Indische Oceaan, werd op lage hoogte nog zoveel mogelijk brandstof opgebrand. Vervolgens een landing op het water ingezet, zo dicht mogelijk bij het schip, waarmee een afspraak was. Landen op water lijkt makkelijk, maar kan zeer moeilijk en risicovol zijn. Je hebt niet alleen normale golfslag, veel gevaarlijker is de deining van de oceaan. Dit zijn een soort duinen van water. Wanneer je daar tegenop vliegt (landingssnelheid ongeveer 250 km/u) breekt het vliegtuig in stukken. Is het wel gelukt, dan snel de lading overzetten. Vliegtuigdeuren open en de tanks lekschieten. Het vliegtuig krijgt een zeemansgraf. Het schip vertrekt naar Jemen of Somalië.

Waar of niet waar? Krijgen we het ooit te weten? Het onlangs gevonden vleugelstuk bewijst in zoverre dat het toestel in zee terecht is gekomen en niet is geland op een afgelegen eiland. Laatste vraag; Is voor het bepalen van de route van het vliegtuig voldoende rekening gehouden met de snelheid van het vliegtuig en het kusteffect (uit en in de dampkring) van de signalen? Moet de route niet wat naar het westen verlegd worden?

Voorlopig houd ik het op een goed geplande roof(massa)moord.

Paul Grove
[email protected]

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

21-12-22, 11:12
02-08-21, 08:08
23-11-20, 10:11
23-11-20, 10:11
16-07-20, 12:07
24-06-19, 02:06
Herman Mateboer
01-06-19, 09:06
21-05-19, 12:05
06-05-19, 12:05
29-04-19, 09:04
25-04-19, 09:04
23-11-18, 03:11
Herman Mateboer
20-11-18, 10:11
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen