Datum rechtszaak bekend over fusie American en US Airways

1 september 2013 - 17:03

DRIEBERGEN - Afgelopen vrijdag is een datum vastgesteld door een federale rechter waarop de voorgenomen fusie tussen American Airlines en US Airways, die door het Amerikaanse Ministerie van Justitie is tegengehouden, wordt behandeld. De rechtszaak staat gepland voor 25 november.

Het ministerie meldde op 13 augustus dat door het vormen van een fusiemaatschappij de concurrentie op veel locale luchtvaartmarkten in de Verenigde Staten in het geding zou komen, met als gevolg hogere ticketprijzen en een verslechtering van de dienstverlening. Ook zouden Amerikaanse mededingingswetten worden overtreden.

Volgens Time Magazine maakt het Ministrie zich ook zorgen over het verdwijnen van vliegtuigstoelcapaciteit. De afgelopen jaren zijn, mede als gevolg van de fusies, 13 miljoen vliegtuigstoelen van de Amerikaanse markt verdwenen. Hierdoor hebben reizigers minder keuzes en maatschappijen de mogelijkheid de ticketprijzen op te drijven.

US Airways maakte in februari bekend dat het AMR, het moederbedrijf van het onder faillissementsbescherming opererende American Airlines, zal overnemen. Het plan is om beide maatschappijen samen te voegen onder de gezamenlijke merknaam American Airlines.

Het Amerikaanse ministerie wilde rechtszaak in maart 2014 houden, maar beide luchtvaartmaatschappijen hebben er met alle macht op aangedrongen reeds in november de zaak in de rechtbank te behandelen.

Eager
Beide maatschappijen laten in een persverklaring weten dat ze alle vertrouwen hebben op een goede uitkomst van het proces en 'eager' zijn om voor de rechtbank te verschijnen.

Een van de klachten van het Amerikaanse Ministerie van Justitie gaat over de luchthaven Washington Reagan National Airport waar beide maatschappijen samen 69 procent van de aankomst- en vetrekslots hebben. Verder zijn er nog eens meer dan 1.000 zogenaamde 'city pairs' waar de beide maatschappijen samen de markt domineren.

Maar volgens US en American zullen consumenten juist profiteren van de fusie. "Door deze pro-competitieve fusie tegen te houden wordt consumenten toegang tot een breder luchtvaartnetwerk met meer keuzes ontnomen", zo stellen ze. Ook ontstaat volgens US en AA door de fusie een financieel sterkere onderneming, wat meer kansen biedt voor de werkgelegenheid.

Chapter 11
American Airlines bevond zich eind 2011 al aan de rand van de afgrond, en heeft slechts kunnen overleven dankzij een zogeheten Chapter 11-status. Daardoor geniet de maatschappij faillissementsbescherming en kan het reorganiseren zonder de hete adem van schuldeisers in de nek te voelen. De aandeelhouders van American zijn al akkoord gegaan met de overname door het financieel sterkere US.

Door de overname van zou de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld ontstaan. De maatschappij zou onder de naam 'American Airlines' verdergaan. Beide partijen hadden gehoopt de fusie in september af te ronden. US Airways en American Airlines hebben meerdere knooppunten in grote steden in Amerika, waaronder Dallas/Fort Worth, New York (JFK), Charlotte, Philadelphia, Miami en Phoenix.

De fusie van zou de derde grote luchtvaartfusie in de Verenigde Staten zijn in de afgelopen vijf jaar. Eerder nam Delta Air Lines concurrent Northwest Airlines over, terwijl United Airlines de krachten bundelde met de Texaanse rivaal Continental Airlines. Budgetcarrier Southwest Airlines nam bovendien AirTran over.

10 tot 12 dagen rechtszaak
Advocaten van beide kanten van de tafel gaan er van uit dat het proces 10 tot 12 werkdagen in beslag gaat nemen.

Van onze redactie

Copyright Reismedia BV 2025 - Cookieinstellingen