Eric van Walsem: Rust in New York!

11 oktober 2012

Rust is voor ons onderweg bijna meer een luxe dan een gegeven.  Ho! wacht! Niet meteen IVW, ACG en/of de FAA bellen! Ik doel hier op de spreekwoordelijk rust in den bips. Wij zijn druk en we vliegen gelukkig een hoop, maar van de wettelijke verplichtingen wordt niet gesnoept!

Wat ik bedoel is de geestelijke rust en vrijheid die je stimuleert iets te gaan doen als je ergens in den vreemden bent.  Vaak komt die rust pas als er een -al dan niet geplande- "vrije" dag tussen vluchten zit.

Niet lang geleden stond er ruim van te voren een vijf dagen tellende layover in het rooster. En ook nog eens bij het vliegtuig waar ik mijn rotatie op ging doen. Natuurlijk weten we wel beter, maar verheugen deed ik me toch.

Een andere leuke bijkomstigheid was het feit dat onze eerste en tot op heden énige Nederlandse flight attendant op datzelfde toestel stond ingedeeld. Hetgeen in de planning al tot drie maal toe was voorgekomen, maar nooit daadwerkelijk gebeurd.
Vanwaar dan deze opwinding? De bestemming was niets minder dan The City That Never Sleeps, The Big Apple, The City Of Shadows where everybody has a dream: New York City!

Heel veel bestemmingen zijn erg leuk en op een gegeven moment weet je precies waar je wat kan halen of doen. Zo loop ik permanent met een boodschappenlijstje rond voor de diverse bestemmingen. Geen van de lijstjes zo lang als die voor New York overigens.

Uitzicht
Na een haperende start vanuit Kent International Airport plus enkele uren vertraging, vlogen we toch uiteindelijk van Londen naar New York; de klassieker, zeg maar. Helaas was de eerste dag in de stad door deze vertraging bij aankomst al voorbij, maar klonk een bed evengoed als één van de fijnste opties. Echter niet voordat ik nog even genoot van het uitzicht vanuit mijn kamer op twaalf hoog, uitkijkend op de skyline van Manhattan! Het bleek slechts een voorproefje van de komende dagen.

De volgende dag, of eigenlijk dezelfde dag, maar een paar uur later, was het prachtig, stralend weer! De stad lonkte. Al snel konden de behulpzame dames van de receptie ons vertellen welke bus te nemen. Een korte rit later en we stonden midden in Manhattan omringd door de wolkenkrabbers en mensen.

Door het prachtige weer in combinatie met lunchtijd was het een gezellige drukte in een van de parken, waar we begonnen met koffie.

Lopend over Broadway schoven de iconen als Empire State building, Rockerfeller center en de bijbehorende wijken aan ons voorbij. Het levendige van Union square, de trendy winkels in Soho en de gezelligheid van het authentieke Greenwich village met uiteraard de exclusieve winkels aan Bleecker street.

Maar met een outlet mall, meerdere dagen in het vooruitzicht en de vermoeidheid nog in de benen besluiten we deze eerste dag niet al te lang te maken.

Dag twee gaat hoofdzakelijk verloren aan gemiste slaap inhalen. Daardoor zijn een wandeling en een broodje bij de lokale Subway de ideale vulling van die dag. Dag drie vangt vroeg aan. In de planning staan immers de diverse toeristische plekken. Ditmaal verruilen we de benenwagen voor de metro. Deze zoeft ons snel van Times Square naar Ground Zero. Na alle pracht en praal is dat een harde reality check. Hoe mooi het weer ook is en hoe goed je stemming, het brengt je -volledig terecht- even terug naar je eigen ground zero. Ground Zero is voor elk mens een aangrijpende plek, ik geloof voor luchtvarenden nog meer.

Van daar lopen we een klein stukje naar Battery Parc, waar we door de bomen en in de zon haar zien staan: het Vrijheidsbeeld. Zonder al te filosofisch te worden staat zij toch voor het leven zoals wij het vandaag de dag kennen. Vrij rondvliegend over de hele wereld.

Oude stijl
Lunch in Little Italy, biertje in The Dutch (waar ze overigens geen Heineken serveren, maar wel Nederlandse prijzen aanhouden), door naar de Meatpacking District "The place to be" van het moment, voor het avondeten. Daar een prima restaurant - Spice Market genaamd - gevonden. Een twee verdiepingen tellend, oud gebouw in oude stijl hersteld. We genieten van een soort van keuze-proef-menu van Aziatische fusion stijl. De hele Aziatische keuken op één bord, zeg maar.

Hoe de dag beter afsluiten dan in een penthouse van een of ander hotel, met dj en cocktails! Voor ons de laatste avond in deze geweldige stad! Wat hebben we genoten.

Dan komt de realiteit, het leek even niet zo, maar we zijn nog steeds aan het werk en het tijdstip van vertrek breekt aan.  Maar dan, de blackberry zoemt, de vlucht is geannuleerd! Althans, vertraagd, nee verschoven, gewijzigd...

In deze één uur durende chaos van communicatie en miscommunicatie is het lastig het overzicht te bewaren, maar dan is het hoge woord eruit... We blijven nog een dagje! Zo heb je je koffer inclusief twee tassen aan extra spullen ingepakt en zo blijf je waar je bent.

Daar deze annulering erg last minute was, stond de cateraar al klaar. Zonder extra kosten was hij bereid de ene helft naar het hotel te brengen en de andere helft van het eten naar een homeless shelter. Ik denk dat zij nog meer dan wij hebben genoten van deze maaltijd van $1300...

Wat een geweldige stad en heerlijke vijf dagen "rust", maar voor ons zal altijd gelden: In a New York minute; everything can change!

Eric van Walsem
First Officer Bombardier Global Express

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

21-12-22, 11:12
02-08-21, 08:08
23-11-20, 10:11
23-11-20, 10:11
16-07-20, 12:07
24-06-19, 02:06
Herman Mateboer
01-06-19, 09:06
21-05-19, 12:05
06-05-19, 12:05
29-04-19, 09:04
25-04-19, 09:04
23-11-18, 03:11
Herman Mateboer
20-11-18, 10:11
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen