Herman Materboer: Act of God

24 april 2012

Wat doet een nieuwe staat die zich zoekt te legitimeren? In Afrika kan dat vele gedaantes aannemen, bijvoorbeeld je tanden laten zien en een volk onderdrukken, meestal was het volk dat al gewend van de vorige despoot. De Europese Unie als een soort federale staat, had dat in het vrijgevochten Europa niet hoeven te proberen.

Als staat kun je je wel laten gelden en jezelf  statuur geven door belastingen te innen. Ik belast dus ik besta. Het was waarschijnlijk slecht gevallen bij de meeste inwoners van Europa als ze nog een paar procent extra hadden moeten afdragen aan een diffuus gouvernement dat huist in haar heilige stad in een natie die het opzettelijk bij mekaar geveegde Europa ten voeten uit is.

Als een eigengereide alleenheerser die eiste dat hij en hij alleen gediend en gehoorzaamd werd en zag dat het domme volk daar eigenlijk geen boodschap aan had, besloot Brussel vol nurkse na-ijver de burger via de achterdeur toch te tillen. Aldus zocht de EC zichzelf te legitimeren door   belastingen te heffen bij luchtvaartmaatschappijen. Die zijn wel verenigd in IATA, maar toch ook lekker diffuus en staan mekaar vaak naar het leven. Dus ach, what the heck, slap ‘em with taxes. Het zijn immers ook nog es vieze vervuilers! Het Emmision Trading Scheme (ETS) werd in het leven geroepen. Andere niet-Europese landen zoals China en Amerika lachen zich een bult en gaan echt niet meedoen. Laat het Oude Europa, wat toch al z’n beste tijd heeft gehad, haar eigen graf maar verder uitdiepen.

Hetzelfde Brussel schitterde in afwezigheid en besluiteloosheid toen twee jaar geleden Europa dagenlang werd lamgelegd door vulkaanas uit IJsland. Niet dat er wat te zien was, het was kastelenweer, zichtwaarden van hier tot Tokio,  maar de angst om een foute beslissing te nemen was blijkbaar zo groot dat men liever niets deed. Hierdoor strandden duizenden en duizenden reizigers dagenlang op de gekste plaatsen.

Gotspe
In een krant die we aan boord hadden las ik dat als het aan het Europese Hof van Justitie ligt, de luchtvaartmaatschappijen toch de kosten gemaakt door gestrande reizigers moeten betalen. Een onovertroffen Brussels gotspe, als je het mij vraagt. Dit is de boodschap die zo uitgedragen wordt: Wij, de Europese overlords, hebben door besluiteloosheid luchtvaartmaatschappijen enorm op kosten gejaagd in het hartje van een financiële crisis, waar voorgenoemde  zelf aan de knoppen zaten - maar ook niks deden. En nu móeten jullie de gestrande passagiers financieel gaan compenseren. Un-be-lievable!!

De Europese legacycarriers krijgen het om de oren van de klonen van Sjeikh Airways die outbound van hun Golfstaten altijd de tank volgooien voor drie keer niks, betalen gigantische bedragen aan landingsgelden op skyports  die meer lijken op megalomane design en shopping tempels dan op luchthavens, gaan nu eenzijdig ETS-belasting betalen, en, to top it all off, krijgen ze een schop na van de Europese rechter. Ga maar dokken voor iets waar je niets aan kunt doen.

Met deze ‘support’ uit Brussel strompelen de soms (zwaar)gewonde airlines van Europa met de handen op de rug gebonden van de ene crisis naar het andere gevecht. Als dit zo doorgaat gaan de  grootste banenmotors van West-Europa  op de knieën.
Mocht er nog iemand zijn die in dit klimaat in Europa een luchtvaartmaatschappij overweegt op te starten dan zou ik zeggen: bespaar je geld, check in bij een gerenommeerde psychiatrische kliniek, en laat je nakijken. De Act of God is niet Eyafjallajökul, maar de willekeur van Brussel.

Herman Mateboer
Verkeersvlieger

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

21-12-22, 11:12
02-08-21, 08:08
23-11-20, 10:11
23-11-20, 10:11
16-07-20, 12:07
24-06-19, 02:06
Herman Mateboer
01-06-19, 09:06
21-05-19, 12:05
06-05-19, 12:05
29-04-19, 09:04
25-04-19, 09:04
23-11-18, 03:11
Herman Mateboer
20-11-18, 10:11
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen