Boeing verwacht weinig impact door 777X-testincident

Boeing 777-9
11 september 2019 - 13:01 | Door: 
Niek Vernooij
| Foto: Boeing

CHICAGO – Boeing verwacht niet dat een incident tijdens druktesten met een 777X-testvliegtuig grote gevolgen zal hebben. Tijdens de zogeheten final load test sprong vorige week een vrachtdeur uit de romp van het toestel, waarop de test werd gestaakt. Wel vindt een onderzoek plaats om de oorzaak te achterhalen.

Volgens de vliegtuigbouwer begaf de vrachtdeur het tijdens de laatste minuten van de test, waarbij een decompressie van het achterste rompdeel werd uitgevoerd. Op het moment van het incident werd volgens Boeing 99 procent van de ‘final test load’ uitgeoefend.

Hoewel het onderzoek naar de oorzaak bezig is en nog enkele weken zal duren, verwacht Boeing niet dat het incident een significante invloed zal hebben op het vliegtuigdesign of de planning van het testprogramma. Het bedrijf benadrukt daarbij dat veiligheid de hoogste prioriteit heeft.

Het statische testvliegtuig onderging al sinds juni tests. Daarbij zijn onder meer de vleugels omhoog gebogen. De krachten waaraan het testobject worden blootgesteld zijn aanzienlijk hoger dan een vliegtuig ooit in commerciële dienst zal ervaren.

Vorige week donderdag was de laatste test dag dat het toestel onder handen zou worden genomen door het testteam van Boeing.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen