'Schultz wist van drugstransport op Air Holland-vluchten'

20 april 2006 - 2:00
HILVERSUM - Staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen was op de hoogte van drugstransporten op vluchten van Air Holland tussen Curaçao en Amsterdam. Dat blijkt uit een brief die de staatssecretaris in december 2003 aan de maatschappij stuurde. De brief is in handen van het KRO-programma Profiel, dat woensdag een documentaire over de in opspraak geraakte chartermaatschappij uitzond.

Uit de brief blijkt dat in vliegtuigen van Air Holland regelmatig drugs zijn gevonden op plaatsen die de luchtwaardigheid kunnen aantasten. In de brief spreekt de staatssecretaris over een groot veiligheidsrisico. Ook dringt ze aan op maatregelen om het drugstransport terug te dringen, omdat anders de vliegvergunning (gedeeltelijk) ingetrokken zou worden.

Uit de brief blijkt dat ze de luchtvaartmaatschappij al eerder waarschuwde. "Ik ben mij er terdege van bewust dat u veel maatregelen hebt genomen om deze situatie te voorkomen. Dat deze maatregelen nog niet het gewenste resultaat hebben mag duidelijk zijn, want ook bij recente controles is de aanwezigheid van drugs vastgesteld."

PvdA-Kamerlid Verdaas zegt in Profiel dat de staatssecretaris Air Holland aan de ketting had moeten leggen omdat de veiligheid van passagiers in het geding was. "Stoppen! Niet vliegen! Vergunningen intrekken! In de brief staat letterlijk, er is al eerder ontdekt dat het niet goed gaat, dat het niet veilig is. En vervolgens schrijft de staatssecretaris een tweede brief en zegt: ik hoop dat we het nu wel beter gaan regelen."

Uit de Profiel-uitzending 'Valse start, harde landing', blijkt dat minister Peijs van Verkeer en Waterstaat de Kamer onjuist heeft ingelicht over de vergunningverlening aan de maatschappij. Bij de doorstart van de onderneming in 2000 was er volgens Peijs sprake van voldoende financiële zekerheid. "Er zijn steeds bankgaranties gevraagd en verkregen", aldus de minister in antwoord op Kamervragen. Oud-directeur C. van Dormael zegt in Profiel dat er nooit bankgaranties zijn verstrekt.

Ook over de verlenging van exploitatievergunning van Air Holland heeft de minister de Kamer onjuist geïnformeerd. Volgens haar overlegde de maatschappij maandelijks financiële gegevens die voldoende waren om een positief oordeel op te baseren. Maar uit interne nota's van Verkeer en Waterstaat, die de KRO via de wet Openbaarheid van Bestuur in handen kreeg, blijkt iets anders. "Het toezicht werd in de praktijk bemoeilijkt doordat Air Holland steeds halve overzichten verstrekte."

Air Holland ging begin 2004 failliet. Oud-directeur C. van Dormael en zijn financieel adviseur Paul G. staan momenteel terecht op verdenking van witwaspraktijken. Volgens Justitie heeft de luchtvaartmaatschappij jarenlang op drugsgeld gevlogen. Het geld was afkomstig van Surinaamse investeerders, drie broers uit Rotterdam.




Onbeperkte toegang

... tot Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws, plus iedere maand GRATIS het populaire en exclusieve Luchtvaartnieuws Magazine met achtergronden bij het nieuws. Makkelijk toegankelijk tot het nieuws op iedere denkbare contentdrager en in print (in Nederland tegen toeslag).

 

Klik hier om te profiteren van een fikse korting tot 35 procent. Wel of geen abonnee en u waardeert onze journalistiek? Steun ons dan (eenmalig) als begunstiger!

 

Ryanair
14-05-2024, 19:07
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen